Rachetele rusesti de croaziera cu lansare de la sol (GLCM) modernizate reprezinta o amenintare la adresa Europei si Asiei de Nord-Est si incalca Tratatul cu privire la fortele nucleare cu raza medie de actiune (INF) a declarat marti un oficial de la Departamentul de Stat american pentru Sputnik.

"Sistemul pe care Rusia l-a testat este un (sistem de rachete de tip) GLCM avansat, capabil sa ameninte continentul european si aliatii nostri din Asia de Nord-Est", a declarat aceasta sursa pentru portalul rusesc. Oficialul american a facut aceasta declaratie dupa ce adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov a spus marti, citat intr-un comunicat, ca Moscova doreste sa poarte negocieri daca Washingtonul isi explica acuzatiile cu privire la incalcarea Tratatului INF.

Oficialul de la Departamentul de Stat american a indemnat totodata Rusia sa-si respecte obligatiile asumate si sa se intoarca in cadrul tratatului. "Credem ca este in interesul nostru - si al partenerilor nostri din tratat, inclusiv Rusia - ca Tratatul INF sa ramana in vigoare si ca toate partile sa-si respecte obligatiile asumate", a subliniat el, conform Mediafax.

Statele Unite nu doresc "o repetare a ciclului escaladarii actiunilor si reactiilor care au marcat mare parte din Razboiul Rece", a insistat oficialul american. Washingtonul si aliatii sai analizeaza diverse optiuni, a continuat el, inclusiv optiuni militare, ca raspuns fata de presupusa incalcare a Tratatului INF de catre Rusia.

"Nu s-au luat decizii in privinta raspunsului militar fata de incalcarile Rusiei. Statele Unite, ca stat de drept, nu au incalcat Tratatul (INF) in niciun fel si isi vor respecta obligatiile atat timp cat tratatul ramane in vigoare", a spus oficialul american. Tratatul INF, semnat de catre Statele Unite si fosta Uniune Sovietica in 1987, interzice rachetele balistice si de croaziera nucleare si conventionale cu lansare de la sol cu o raza de actiune cuprinsa intre 500 si 5.500 de kilometri.

In iulie 2014, Statele Unite au acuzat Rusia ca incalca Tratatul INF, dupa testarea unei rachete de croaziera cu lansare de la sol. Potrivit presei, autoritatile americane analizeaza o eventuala stationare a unor rachete in Europa pentru a se apara impotriva unor avantaje pe care Rusia le-ar fi obtinut prin presupusa incalcare a Tratatului INF sau impotriva unei posibile "forte de reactie" mai agresive implicand sau armament greu sau rachete de croaziera cu lansare de la sol.

Ministerul rus de Externe a respins aceste acuzatii si a acuzat, la randul sau, Statele Unite de incalcarea Tratatului INF prin instalarea unor elemente ale scutului antiracheta american in Polonia si Romania.

Sursa foto: rachete balistice, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri