Bancile din Grecia ar putea sa ramana inchise luni din cauza retragerilor masive de lichiditati, au avertizat joi oficiali ai Bancii Centrale Europene, la reuniunea ministrilor de Finante din zona euro, potrivit unor persoane apropiate situatiei, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Deponentii eleni au retras din banci in ultimele trei zile circa 2 miliarde de euro, iesirile de capital accelerand rapid in urma esuarii negocierilor dintre reprezentantii Guvernului si cei ai creditorilor, la sfarsitul saptamanii trecute.

Cele 2 miliarde de euro retrase in primele trei zile ale saptamanii reprezinta circa 1,5% din depozitele totale ale populatiei si companiilor, de 133,6 miliarde de euro, existente in bancile elene la sfarsitul lunii aprilie. Pana in aceasta saptamana, retragerile de fonduri au avut loc intr-un ritm de 200-300 milioane de euro zilnic.

Guvernul elen sustine ca are loc un complot pentru provocarea iesirilor de capital de Grecia, in timp ce ministrul de Finante Yanis Varoufakis acuza banca centrala a tarii ca alimenteaza temerile legate de criza lichiditatilor.

Sefii de stat si de guvern din tarile zonei euro se vor reuni luni, la Bruxelles, pentru un summit pe tema crizei din Grecia, potrivit unor surse europene.

"In contextul rezultatului reuniunii ministrilor de Finante din Eurogrup, este urgent sa existe o reuniune pentru discutarea situatiei din Grecia la cel mai inalt nivel politic", a declarat un oficial european.
Ambasadorii statelor zonei euro vor dezbate vineri situatia din Grecia.

Totodata, membrii consiliului guvernatorilor Bancii Centrale Europene 9BCE) se vor intalni de urgenta, tot vineri, pentru a discuta despre inrautatirea situatiei lichiditatilor din sistemul financiar elen.

Oficialii BCE vor analiza solicitatea Bancii Greciei pentru majorarea cu peste 3 miliarde de euro a finantarii bancilor prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), a spus o sursa aproapiata discutiilor.

Ministrii de Finante din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la niciun acord cu Grecia, insa membrii Eurogrup se pot reuni in orice moment daca Atena va semnala disponibilitate pentru concesii, cancelarul Angela Merkel exprimand speranta ca se va putea ajunge la o intelegere.

Grecia nu va beneficia de o perioada de gratie daca nu va plati datoria de aproape 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie, a avertizat directorul general al Fondului Monetar International, Christine Lagarde, presand astfel statul elen sa ajunga la un acord cu creditorii. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, se incheie pe 30 iunie, in aceeasi zi in care statul elen trebuie sa faca plata catre FMI.

Grecia are o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri