Gazprom va construi doua noi conducte de gaze Nord Stream, pe sub Marea Baltica, in colaborare cu Royal Dutch Shell, E.ON si OMV, pentru cresterea cantitatii de gaze livrate Europei, a declarat directorul general al producatorului rus de gaze, Alexei Miller, transmite Reuters.

Totodata, Miller a spus ca Gazprom construieste o alianta strategica cu Royal Dutch Shell care va include schimburi de active si va permite producatorului rus de gaze sa intre pe noi piete. Miller a aratat ca acordul cu Shell prevede extinderea unei companii mixte de lichefiere a gazelor naturale, de 20 de miliarde de dolari, de pe insula Sahalin, precum si schimbul de active in domeniul explorarii si productiei, potrivit Mediafax.

"Documente de o astfel de importanta sunt semnate o data la 5 sau 10 ani”, a declarat Miller, prezent la forumul economic de la Saint Petersburg. Acordul cu Shell este un castig pentru Gazprom, intr-o perioada in care multe companii occidentale isi reduc expunerea la Rusia din cauza sanctiunilor impuse statului rus din cauza politicii fata de Ucraina.

Grupul Gazprom, care este supus sanctiunilor Statelor Unite dar nu si din partea UE, se lupta pentru cota de piata in Europa, pe fondul ofertei de gaze care depaseste cererea, fiind blocat si intr-o disputa cu Ucraina pe tema preturilor.

"Multi dintre partenerii nostri traditionali se pozitioneaza ca jucatori regionali puternici. Shell este un jucator global. Pe masura ce pietele mondiale de gaze de dezvolta vom crea un parteneriat global strategic", a spus Miller.

Shell a convenit in acest an preluarea grupului BG pentru 70 de miliarde de dolari, iar Miller considera ca tranzactia sporeste potentialul colaborarii cu Gazprom, cum ar fi schimburi de active de explorare si productie.

"Va fi nevoie de ceva timp pentru materializarea acordului, Shell trebuie sa devina proprietarul BG. Speram sa putem semna un astfel de acord (de schimb de active n.r.) la forumul de anul viitor de la St. Petersburg”, a spus Miller.

Shell trebuie sa obtina acordul autoritatilor de reglementare din Brazilia, Australia si China pentru preluarea BG.

"Cunoastem pietele din Brazilia, Australia si Asia. Acest fapt ne permite sa vorbim despre un partenerial global", a aratat seful Gazprom.

Intrebat cum a reusit sa convinga Shell sa colaboreze cu Gazprom intr-o perioada in care multe companii ocidentale isi reduc expunerea la Rusia, Miller a spus ca afacerile castiga in fata politicii.

"In ceea ce priveste Nord Stream nu exista politica. Decizia a fost luata in noiembrie 2011 si toate lucrarile care au avut loc se bazeaza pe decizii de acum trei ani", a explicat Miller.

Seful Gazprom a spus ca doua noi conducte Nord Stream vor fi construite pe sub Marea Baltica impreuna cu Shell, E.ON si OMV, care vor transporta o cantitate suplimentara de 55 de miliarde de metri cubi de gaze pe an, respectiv peste o zecime din necesarul Europei, de la sfarsitul lui 2019.

Gazele vor fi livrate dincolo de Germania, a precizat Miller, OMV avand ca obiectiv sa transforme Austria intr-unul dintre cele mai mari centre de livrare a gazelor din Europa.

Proiectul va costa pana la 9,9 miliarde de euro, poate mai putin, datorita economiilor de costuri, comparativ cu 8,5 miliarde de euro cheltuiti pentru cele doua conducte Nord Stream existente.

Finantarea va fi asigurata, ca si in cazul primelor doua conducte, 30% de la actionari si 70% prin imprumuturi.

Miller a spus ca mare parte a lucrarilor pregatitoare au fost deja facute, cum ar fi proiectarea si stabilirea traseului, selectarea contractorilor si a furnizorilor de conducte.

Gazoductul de 1.225 de kilometri va porni din apropierea portului rusesc Ust Luga, de langa St Petersburg, si va intra pe teritoriul german nu departe de punctul de intrare al Nord Stream 1 si 2.

In prezent, Nord Stream are o capacitate anuala de 55 de miliarde de metri cubi de gaze. Actionarii consortiului sunt Gazprom, Wintershall, divizie a grupului german BASF, E.ON, Gasunie si ENGIE (Franta).

Miller a aratat ca este probabil ca Wintershall sa se alature proiectului de constructie a celor doua noi conducte pe sub Marea Baltica, proiectul avand rolul de crestere a cantitatii de gaze livrare Europei, nu sa inlocuiasca proiectul Turkish Stream, de constructie a unui nou gazoduct in sudul Europei.

"Nu este in niciun fel un concurent pentru Turkish Stream", a subliniat Miller.

Gazprom vrea sa ocoleasca Ucraina, in prezent principala sa ruta de export de gaze in Europa, intentionand sa construiasca conducta Turkish Stream pe sub Marea Neagra pentru a asigura tranzitul fara probleme al gazelor rusesti, la expirarea contractului cu Ucraina in 2019.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri