Comisia Europeana este reticenta in legatura cu planul Guvernului Romaniei de reducere a cotei TVA cerand efectuarea unui studiu asupra efectelor si avertizand ca masura risca sa afecteze sustenabilitatea situatiei fiscale.

"Comisia Europeana urmareste indeaproape cele mai noi evolutii privind propunerea Guvernului Romaniei de reducere a TVA la 19% de la 24%", a declarat Annika Breidthardt, purtatorul de cuvant al Executivului UE pe problematica locurilor de munca, cresterii economice si investitiilor.

"Recentele misiuni tehnice au constatat semnale de progrese in politicile economice ale Romaniei, inclusiv in privinta finantelor publice. Cu toate acestea, noua propunere unilaterala de reducere a TVA-ului ridica semne de intrebare esentiale si poate avea un impact negativ asupra sustenabilitatii situatiei fiscale a Romaniei. Succesul elementelor centrale ale sistemului trebuie mentinut, iar noi am recomanda precautie, am recomanda o evaluare asupra efectelor inainte de luarea unei decizii de acest fel", a adaugat reprezentantul Comisiei Europene.

Ministerul Finantelor analizeaza posibilitatea scaderii TVA de la 24% la 19% inainte de 1 ianuarie 2016, a declarat, luni, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, dupa ce Comisia de buget a Camerei Deputatilor a decis reducerea TVA la 19% de la inceputul anului viitor. "Asa cum s-a aprobat astazi in Comisia de buget a Camerei Deputatilor, un lucru foarte placut, Comisia a votat in unanimitate pentru noul Cod fiscal, care are o cota de TVA redusa la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Asta este lucrul sigur. Spuneam in Comisie ca analizam la Ministerul de Finante posibilitatea ca o astfel de masura sa fie aplicata mai devreme de 1 ianuarie 2016. Asta o sa vedem in urmatoarele zile la Minister. Din calcul trebuie sa vedem exact cat anume putem sustine si de la ce data se poate aplica o asemenea masura inainte de 1 ianuarie 2016", a spus ministrul Teodorovici.

El a aratat ca sunt "sanse foarte mari" ca acest lucru sa se intample si ca impactul bugetar ar fi de 1,8 miliarde de lei la un punct procentual al TVA. "Sunt sanse foarte mari (de scadere a TVA mai devreme de 1 ianuarie 2016 – n.r.), exista o sansa de peste 50%", a spus Teodorovici. "Deci un punct procentual la TVA ar insemna cam 1,8 miliarde de ron. Acest lucru este sustenabil si se poate regasi in anul viitor. Este o abordare logica, pentru ca acest lucru duce la consolidarea noastra economica si la crestere economica", a adaugat ministrul Finantelor, vorbind despre impactul bugetar al scaderii TVA.

El a mai spus ca doar i-a informat pe cei de la FMI, BM si CE in legatura cu acest lucru si urmeaza sa aiba discutii cu reprezentantii insititutiilor financiare internationale. "Decat i-am informat, urmand sa avem discutii astazi si maine", a raspuns Teodorovici, intrebat ce au spus cei de la FMI, BM si CE de reducerea TVA. Intrebat daca reducerea TVA a fost initiativa sa ori a lui Victor Ponta, Teodorovici a spus: "Este o solutie pe care ma bucur ca intrega Comisie de buget a votat-o, este o situatie unica ca un Cod fiscal sa fie aprobat in unanimitate la Comisia de buget, sper sa fie unanimitate si in plen. Conteaza ca este o solutie si o propunere". Ministrul Teodorovici a mai spus ca din Codul fiscal "este eliminata acciza de 7 eurocenti pentru benzina de la 1 ianuarie 2016, la fel si taxa pe stalp si celelalte astfel de taxe".

In legatura cu CAS la angajator si angajati, masurile sunt prevazute in Codul fiscal pentru perioada de 2017- 2018, Teodorovici aratand ca "unele dintre masuri au fost amanate, pentru o abordare prudenta, pas cu pas, pe masura ce economia permite astfel masuri sa fie introduse pentru a avea si siguranta ca pot fi aplicate". "Este foarte periculos sa aplici masuri pe care nu le poti dupa aceea sustine si sa fi nevoit sa revii asupra lor", a spus ministrul.

Proiectele privind Codul Fiscal si Codul de Procedura Fiscala urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri