Presedintele François Hollande a convocat Consiliul Apararii pentru miercuri dimineata, cu scopul de a evalua dezvaluirile presei franceze privind spionarea ultimilor trei presedinti ai Frantei in beneficiul Statelor Unite, relateaza Le Monde in pagina electronica.

Consiliul Apararii se va intruni miercuri dimineata, la ora locala 09.00 (10.00, ora Romaniei), la solicitatea lui François Hollande, "pentru a evalua natura informatiilor difuzate de presa marti seara si pentru a trage concluziile utile", a dezvaluit Elysée. Ultimii trei presedinti ai Frantei, François Hollande, Nicolas Sarkozy si Jacques Chirac, precum si numerosi ministri, functionari de rang inalt, deputati sau diplomati francezi au fost interceptati in beneficiul Statelor Unite, potrivit unor documente confidentiale ale Agentiei americane pentru Securitate Nationala (NSA), obtinute de WikiLeaks si dezvaluite de Mediapart si Libération, scrie Mediafax.

Documentele strict confidentiale obtinute de WikiLeaks releva interceptari privind chestiuni diplomatice, de politica locala sau economice. Aceste interceptari au fost efectuate cel putin in perioada 2006-2012. In afara ce ultimii trei presedinti ai Frantei, au mai fost spionati fostul ministru socialist al Economiei Pierre Moscovici si fostul ambasador francez la Washington Pierre Vimont.

De asemenea, NSA avea, potrivit unui document redactat in perioada presedintiei lui Nicolas Sarkozy (2007-2012), o lista cu numerele de telefon ale unor tinte ale sale, intre care consilierul diplomatic Jean-David Levitte, secretarul general de la Élysée Claude Guéant, purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe Bernard Valero sau ministrul pentru Comert Extern Pierre Lellouche. Nicolas Sarkozy a reactionat marti seara, denuntand, potrivit anturajului sau, "metode inacceptabile la nivel general si in special intre aliati". Potrivit Mediapart, NSA a fost contactata, insa nu a dorit sa faca niciun comentariu.

Casa Alba dezminte ca ar fi spionat comunicatiile lui Francois Hollande

Casa Alba a asigurat marti seara ca nu a vizat comunicatiile presedintelui francez Francois Hollande, dupa publicarea informatiilor potrivit carora Statele Unite au spionat ultimii trei presedinti francezi, relateaza AFP, in pagina electronica.

"Nu vizam si nu vom viza comunicatiile presedintelui Hollande", a declarat pentru AFP Ned Price, purtatorul de cuvant al Consiliului de securitate nationala (NSC), fara alte precizari privind operatiunile care ar fi putut fi desfasurate in trecut.

"Lucram in stransa colaborare cu Franta pe toate subiectele de nivel international si francezii sunt parteneri indispensabili", a adaugat el. Cu putin timp inainte, Executivul american refuzase sa comenteze informatiile potrivit carora Statele Unite ar fi spionat, cel putin intre 2006 si 2012, ultimii trei presedinti francezi - Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si Francois Hollande.

"La modul general, nu desfasuram operatiuni de supraveghere in strainatate decat daca exista un obiectiv de securitate nationala specific si validat", a subliniat el. "Acest lucru se aplica cetatenilor obisnuiti dar si liderilor mondiali". Dupa difuzarea acestor informatii de catre cotidianul Libération si site-ul Mediapart, care se sprijina pe documente WikiLeaks, Hollande a decis sa convoace, miercuri dimineata, un Consiliu de Aparare pentru a "evalua natura" acestor informatii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri