Moody’s a retrogradat ratingul grupului energetic ceh CEZ pentru datoriile negarantate cu o treapta, la nivelul A3, cu perspectiva stabila, din cauza preturilor reduse ale energiei si asteptarilor ca profilul financiar al operatorului nu se va imbunatati in urmatorii doi-trei ani.

In consecinta, Moody’s a retrogradat ratingul pentru programul de obligatiuni pe termen mediu, in euro, al CEZ de la (P)A2 la (P)A3, se arata intr-un comunicat al agentiei de evaluare financiara. Veniturile CEZ in Cehia sunt generate in proportie de 85% de lignit, energie nucleara si hidro, fiind expuse la modificarea preturilor en-gros, scrie Mediafax.

Dupa un declin puternic in ultimii ani, preturile electricitatii din Cehia s-au stabilizat din 2014 la circa 30-35 euro/MWh, reflectand stabilizarea preturilor materiilor prime si imbunatatirea usoara a perspectivei economiilor europene. Este probabil ca preturile scazute sa determine reducerea in continuare a fluxului operational de numerar, in urmatorii doi-trei ani, inainte sa aiba loc o stabilizare catre sfarsitul deceniului. Presiunile asupra profitabilitatii vor fi amplificate de revizuirea recenta a dividendelor la un nivel de 60%-80%, in crestere de la 50%-60%.

Moody’s noteaza faptul ca CEZ este pe cale sa finalizeze un program de investitii si ar trebui sa inceapa sa genereze flux pozitiv de numerar, din 2016. Cu toate acestea, agentia nu anticipeaza vreo imbunatatirea materiala a profilului financiar inainte de 2018. Agentia remarca si scaderea incertitudinilor legate fuziuni si achizitii si dezvoltarea unor noi capacitati in domeniul energiei nucleare, dupa ce compania a anuntat in luna mai ca nu va depune o oferta de preluare a participatiei de 66% a Enel la compania Slovenske Elektrarne. In plus, guvernul ceh a anuntat ca nu va lua o decizie de dezvoltare a capacitatii de energie nucleara, pe termen mediu.

Ratingul A3 al CEZ este ridicat cu o treapta de faptul ca statul ceh detine o participatie de 70% la companie, fiind probabil ca grupul sa beneficieze de un sprijin puternic din partea Guvernului. In afara Cehiei, CEZ Group desfasoara operatiuni in Albania, Bulgaria, Germania, Hungaria, Polonia, Romania, Slovacia si Turcia, fiind listat la bursele din Praga si Varsovia. Grupul CEZ este prezent pe piata din Romania din 2005, cand a cumparat de la Electrica SA filiala Electrica Oltenia. CEZ este cel mai mare producator de electricitate eoliena din Romania, activitate in care a investit 1,1 miliarde de euro. Parcurile eoliene detinute de CEZ in Romania au impreuna au o capacitate de 600 MW.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri