Grecia este o chestiune care va ramane in dezbatere multa vreme, chiar si dupa asta. Chiar daca vom asista la o solutie pe termen scurt, trebuie sa gasim repede 50-70 de miliarde de dolari pentru a refinanta toata aceasta datorie acumulata in Grecia. Si sa nu uitam ca Grecia nu pare sa fie dispusa sa plateasca vreun cent din datorie, deci nu pare sa avem vreo solutie imediata.

Vorbim, practic, de o tara care nu este dornica si pare incapabila sa implemeneteze vreo reforma dar care, pe de alta parte, sustine ca are nevoie de o reducere a datoriei. Cum poti acorda o reducere a datoriei unei tari care nu vrea sa faca nicio reforma politica si practica?

Deci avem un joc de-a soarecele si pisica, joc care ne impiedica sa gasim o solutie convenabila si toata lumea are de pierdut.

Deci, cum se va termina?

Vom avea un obsesiv ”poate”, iar acest ”poate” va rezulta prin organizarea de alegeri, probabil in urmatoarele patru saptamani. Cred ca, pana la urma, acesta este si planul Syriza – si sa nu uitam ca chiar daca vor obtine o intelegere cu UE, vor trebui sa o treaca prin parlament, iar parlamentul este clar impotriva oricarei forme de austeritate acum. Avem, asadar, un blocaj care va fi inlocuit de dorinta de a avea un referendum in Grecia.

Ceea ce am vazut recent in sondaje e ca 70-75% din populatie doreste sa mentina euro. Cred ca Syriza va avea mai multe dificultati in a-i convinge pe greci ca, atunci cand negociaza, se gandesc la bunastarea tarii. Totul a devenit un spectacol: avem mai mult teatru si mai putine discutii despre date macro.

Cat de importanta este Grecia?

Cred ca pe termen lung si mediu Grecia are un impact egal cu zero pe pietele financiare si in raport cu veniturile pe asseturi. Desigur, pe termen scurt, impactul e mare, asa cum am vazut in ultimele doua saptamani: 3, 6, 8 si 10 puncte plus – minus pe piata de actiuni.

Deci e limpede ca ”banii fierbinti” urmaresc trendul, dar cred ca pe termen lung – cum ar fi evolutia PIB-ului – impactul Greciei si al balantei de importuri/exporturi e nesemnificativ pe piata de actiuni.

Sursa foto: Shutterstock / Grecia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri