Exista o categorie a persoanelor care ajung vedete in lumea showbiz-ului, dar care isi uita originile si locul de unde au plecat. Nu este insa cazul artistului Akon, devenit cunoscut publicului larg in anii 2000, o data cu lansarea mai multor hituri muzicale.

Desi a cunoscut gustul succesului imediat, piesele sale ajungand sa fie difuzate in toata lumea, Akon (pe numele sau real - Aliaune Damala Bouga Time Bongo Puru Nacka Lu Lu Lu Badara Akon Thiam) a pornit o initiativa extrem de ambitioasa pentru a imbunatati vietile a sute de milioane de africani.

Akon s-a nascut in orasul Saint Louis, din statul american Missouri, insa mare parte din copilaria sa a trait-o in Senegal, stat aflat in estul Africii. Pe parcursul anilor si-a dat seama de diferentele uriase intre civilizatie si viata de pe „continentul negru”, astfel incat dupa o cariera fulminanta in domeniul muzical, artistul, ajuns acum la varsta de 43 de ani, a decis sa investeasca o buna parte din averea agonisita intr-un proiect care se va numi Akon Lightning Africa, care isi propune sa aduca mai aproape de populatia din Africa energie solara.

In acest fel, Akon ar urma sa ofere curent electric, prin intermediul unor panouri solare, pentru nu mai putin de 600 de milioane de africani care traiesc in zone defavorizate, cu precadere in zonele rurale, acolo unde traiul de zi cu zi este de neimaginat.

Cu aproximativ 320 de zile pe an de soare, Africa este locul perfect pentru montarea unor astfel de solutii alternative de energie, cea mai mare problema de care se loveste insa artistul fiind lipsa de experti si tehnicieni care ar putea intelege necesitatea de a aduce tehnologii inovative si sustenabile pentru casele din Africa.

„Avem resursa naturala – soarele -, dar si tehnologiile pentru a aduce in casa comunitatilor africane energia electrica. Tot ceea ce ne trebuie in momentul de fata este sa punem la punct locuitorii care trebuie sa inteleaga avantajele pe care le poate aduce un astfel de pas”, a declarat Samba Baithily, cofondator al Akon Lighting Africa.
In acest fel, Akon planuieste sa deschida o scoala, „Solar Academy”, in aceasta vara in orasul Bamako din Mali, iar cursurile si tot necesarul tehnic vor fi furnizate de catre specialisti din Europa. Acestia vor oferi populatiei africane informatiile necesare, dar si pregatirea practica pentru a implementa acest proiect ambitios. In particular, viitorii ingineri vor fi pregatiti pentru a dezvolta si proiecte de mai mici dimensiuni denumite „Micro-Grids”.

Oportunitate de lucru pentru milioane de africani

Planul artistului cu origini in Senegal este acela de a sprijini comunitatile cu energie electrica, dar si de a crea noi locuri de munca. Luand in calcul faptul ca mai mult de 70% din populatia Africii are sub 35 de ani, aceasta masura este un pas important pentru conditiile de trai a milioane de oameni de pe acest continent.

„Facem mult mai mult decat sa investim in energie curata. Investim in capitalul uman, in resursa umana. Prin intermediul acestui program am putea stabili noi praguri si sa acceleram transformarea Africii si a generatiilor care urmeaza – de ingineri, tehnicieni sau antreprenori”, a mai punctat cofondatorul proiectului.

Akon Lightning Africa nu este insa primul proiect sau initiativa filantropica a artistului. In anul 2007, Akon a lansat o organizatie caritabila denumita „Konfidence Foundation”, prin care isi propunea sa creasca nivelul educational pentru tinerii africani si americani, dar si sa sustina si sa imbunatateasca nivelul de trai si conditiile de viata ale famililor nevoiase din Senegal, Africa de Vest sau de pe teritoriul Statelor Unite.

Sursa foto: Akon.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri