Sfantul Scaun si "statul Palestina" au semnat vineri un acord istoric privind drepturile Bisericii Catolice in teritoriile palestiniene, a anuntat Vatican intr-un comunicat, acesta fiind primul tratat dintre cele doua parti, relateaza Le Monde, in pagina electronica.

Acordul a fost semnat in Palatul Pontifical de catre secretarul pentru Relatiile cu Statele (ministrul de Externe), prelatul britanic Paul Richard Gallagher, si ministrul palestinian de Externe, Riyad al-Maliki, noteaza Mediafax. Negocierile pentru finalizarea acestui acord s-au incheiat pe 13 mai, dupa 15 ani de eforturi diplomatice intre cele doua parti.

Acordul exprima sprijinul Vaticanul pentru o solutie in "conflictul dintre israelieni si palestinieni in cadrul formulei doua state", a explicat, pentru L'Osservatore Romano, seful delegatiei Sfantului Scaun, Antoine Camilleri. Chiar daca Vatican mentioneaza "statul Palestina" inca de la inceputul lui 2013, palestinienii apreciaza ca semnarea acestui acord echivaleaza cu "recunoasterea de facto" a statului lor.

Potrivit Organizatiei pentru Eliberarea Palestinei, Vaticanul devine astfel al 136-lea stat care recunoste existenta statului Palestina. Inca acest acord nemultumeste Israelul, care denunta "o decizie ce nu aduce progrese in procesul de pace si indeparteaza conducerea palestiniana de la masa negocierilor bilaterale".

Sfantul Scaun si Israel intretin relatii diplomatice incepand din 1993 si negociaza, din 1999, un acord privind drepturile juridice si patrimoniale ale congregatiilor catolice din statul evreu.

Sursa foto: Shutterstock / Vatican

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri