Zona Euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, saptamana viitoare, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor.

Autoritatile de la Atena au solicitat o prelungire cu o luna a programului de sustinere financiara care expira pe 30 iulie, in aceeasi zi in care Grecia trebuie sa plateasca FMI 1,6 miliarde de euro, relateaza Reuters. Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins insa solicitarea in unanimitate, demonstrand cat de mult a reusit Alexis Tsipras (foto dreapta) sa nemultumeasca partenerii din uniunea monetara cu anuntul surprinzator referitor la referendum, dupa cinci luni de negocieri intense, potrivit Mediafax.

Dupa respingerea solicitarii Greciei de prelungire a programului de salvare, ministrii de Finante din zona euro au spus ca sunt pregatiti sa faca tot ceea ce este necesar pentru a mentine stabilitatea regiunii. Ministrii de Finante au aratat ca zona euro este intr-o situatie mult mai buna decat in perioada de varf a crizei datoriilor de acum cativa ani, ei solicitand, implicit, Greciei sa impuna controlul capitalului pentru stabilizarea sistemului bancar.

Urmeaza "Planul B" pentu Grecia: Falimentul

Banca Centrala Europeana (BCE), care a asigurat stabilitatea sistemului financiar elen prin imprumuturi de urgenta, va analiza duminica daca va opri sau nu finantarea bancilor prin programul ELA. "Planul B devine rapid planul A", a declarat ministrul finlandez de Finante Alexander Stubb. Ministrul elen de Finante Yanis Varoufakis (foto stanga), care a parasit reuniunea Eurogroup, a spus ca "este o zi trista pentru Europa". In Grecia, oamenii au format cozi la bancomate, iar introducerea controlului capitalului devine tot mai probabila.

Premierul Alexis Tsipras a cerut grecilor sa respinga termenii programului de salvare care prevede noi masuri dureroase de reforma, precum taierea pensiilor si majorarea taxei pe vanzari. Ministrul olandez de Finante Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogroup, a spus ca referendumul convocat de Tsipras submineaza credibilitatea guvernului elen, potrivit Bloomberg.

"Nu doar ca Guvernul grec a respins ultimle propuneri ale institutiilor, dar trebuie sa realizati ca propunerile au dat deja dovada de flexibilitate maxima", a aratat Jeroen Dijsselbloem. Yanis Varoufakis a spus in schimb ca Guvernul a respins masurile de austeritate propuse de creditori, respectiv Comisia Europeana, BCE si FMI, intrucat planul nu a dat nicio speranta ca Grecia va iesi din criza economica.

"Masurile, de la taieri de pensii la reduceri ale salariilor, au fost un esec clar avand in vedere ca Grecia a cerut primul ajutor financiar in 2010, iar de atunci a obtinut doua programe de finantare in valoare totala de 240 de miliarde de euro", a aratat ministrul. Presiunile asupra Greciei sunt amplificate de faptul ca Grecia trebuie sa plateasca FMI aproape 1,6 miliarde de euro pe 30 iunie.

BCE a majorat saptamanal fondurile puse la dispozitia bancilor elene prin programul de asistenta de urgenta ELA, iar in ultima perioada zilnic, pentru a sustine bancile afectate de retragerile depozitelor. In total, bancile au primit din partea BCE prin programul ELA 89 de miliarde de euro. Decizia de oprire a finantarii prin programul ELA necesita o majoritate de doua treimi in consiliul guvernatorilor BCE format din 25 de membri, dar nu va fi greu de obtinut daca presedintele institutiei, Mario Draghi, o va sustine.

Panica pe strazile din Grecia: oamenii au luat cu bancile

Presedintele bancii centrale germane, Jens Weidmann, membru in consiliul BCE, sustine o astfel de masura, el declarand joi ca programul ELA ridica probleme serioase legate de finantarea guvernelor, care este ilegala conform legislatiei comunitare, in conditiile in care bancile elene cumpara in mod regulat obligatiuni guvernamentale pe termen scurt in valoare de circa 9 miliarde de euro.

Majoritatea bancilor din Grecia sunt inchise in perioada weekend-ului, asa ca nu au fost semne de panica pe strazile din Atena. Oficialii eleni au dat asigurari ca ca nu vor impune controlul capitalului pentru limitarea retragerilor, dar politia a intarit securitatea in apropierea bancomatelor. Banca Greciei a anuntat ca face eforturi uriase pentru a asigura ca bancomatele sunt alimentate cu bani.

O filiala a Piraeus Bank care in mod normal este deschisa sambata de aceasta data a fost inchisa, cu toate ca in fata sa asteptau circa 100 de persoane. Un director a declarat ca angajatii se tem din cauza cozii formate. Cozi lungi s-au format si la supermarketuri in Grecia, oameni facand stocuri.

In pofida ingrijorarii, sunt si semne de sfidare, dar si de usurare in randul populatiei, dupa ani de austeritate si nenumarate intalniri de urgenta ale oficialilor eleni cu creditorii. "Referendumul este necesar pentru trimite un mesaj europenilor ca poporul grec nu este subjugat, nu mai suntem sub ocupatie", a spus Elias Papachadzis, un locuitor al Atenei de 49 de ani.

Ververidis Vasilis / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri