Donald Tusk, presedintele Consiliului European, a declarat ca Grecia trebuie sa ramana in parte a zonei euro, el adaugand ca este in contact cu liderii guvernamentali eleni pentru a preveni iesirea tarii din uniunea monetara, relateaza Reuters.

"Grecia este si trebuie sa romana membru al zonei euro", a scis Tusk pe Twitter, dupa ce ministrii de Finante ai statelor din uniunea monetara au refuzat sa extinda programul de sustinere care expira pe 30 iunie, data la care statul elen trebuie sa plateasca FMI o datorie de 1,54 miliarde de euro, potrivit Mediafax.

Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro din programul de sustinere de 240 de miliarde de euro, iar in lipsa fondurilor risca sa intre in incapacitate de plata. "Sunt in contact cu liderii pentru a asigura integritatea zonei euro", a adaugat Donald Tusk dupa intalnirea ministrilor de Finante care a avut loc in lipsa reprezentantului Greciei.

Zona euro se pregateste pentru intrarea Greciei in incapacitate de plata, saptamana viitoare, dupa ce a refuzat sa prelungeasca finantarea tarii, in urma anuntului surprinzator al premierului Alexis Tsipras referitor la organizarea unui referendum pe tema propunerilor de reforma ale creditorilor, pe 5 iulie.

Autoritatile de la Atena au solicitat o prelungire cu o luna a programului de sustinere financiara care expira pe 30 iulie, in aceeasi zi in care Grecia trebuie sa plateasca FMI 1,6 miliarde de euro. Oficialii celorlalte state ale zonei euro au respins insa solicitarea in unanimitate.

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a avertizat intr-un interviu la BBC ca institutia nu va mai finanta Grecia daca autoritatile de la Atena nu vor plati datoria de 1,6 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie. Parlamentul grec a aprobat duminica dimineata planurile premierului Alexis Tsipras de a organiza referendumul pe 5 iulie.

Sursa foto: 360b / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri