Banca Centrala Europeana (BCE) a decis sa mentina, dar sa inghete finantarea bancilor din Grecia prin intermediul programului ELA la nivelul stabilit vineri, decizie care reflecta riscul de default al datoriilor si de introducere a controlului capitalului, relateaza Bloomberg.

Consiliul guvernatorilor BCE a convenit astazi sa mentina fondurile aflate la dispozitia bancilor elene la nivelul stabilit vineri. La sfarsitul saptamanii trecute, finantarea primita de bancile elene prin intermediul ELA se ridica la aproape 89 de miliarde de euro, noteaza Mediafax. Decizia sugereaza ca BCE intentioneaza sa isi protejeze propriile fonduri in conditiile in care statul elen se indreapta spre colaps financiar.

Dupa luni de incertitudini legate de programul de sustinere financiara, timp in care BCE a aprobat saptamanal majorarea fondurilor destinate Greciei pe fondul retragerilor masive de lichiditati din banci, premierul Alexis Tsipras a decis sa convoace pe 5 iulie un referendum pe tema masurilor de austeritate solicitate de creditorii Greciei.

Anuntul a luat prin surprindere ministrii de Finante din zona euro, care au respins solicitarea autoritatilor de la Atena de a prelungi cu o luna programul de sustinere financiara de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro. In lipsa fondurilor, Grecia risca sa nu poata plati o datorie de 1,6 miliarde de euro catre FMI, scadenta pe 30 iunie.

BCE este pregatita sa reanalizeze decizia de mentinere a finantarii bancilor din Grecia si monitorizeaza implicatiile politicii sale monetare. Institutia va utiliza toate instrumentele detinute in cadrul mandatului sau pentru a asigura stabilitatea preturilor in zona euro si colaboreaza cu Banca Greciei, se arata intr-un comunicat al BCE.

"Banca Greciei, ca membra a Eurosistemului, va lua toate masurile necesare pentru a asigura stabilitatea financiara a cetatenilor greci in aceste circumstante dificile", a declarat intr-un comunicat guvernatorul bancii centrale elene, Yannis Stournaras.

Pentru a beneficia de fonduri prin programul ELA (Emergency Liquidity Assistance), bancile elene trebuie sa fie solvabile si sa detina garantii corespunzatoare. Intrucat bancile detin obligatiuni de stat si depind de garantii din partea statului, respectarea conditiilor devine incerta, daca Guvernul nu isi va plati datoriile catre creditori.

Consiliul guvernatorilor este organismul decizional al BCE si este format din sefii bancilor centrale din cele 19 state din zona euro, intre care reprezentantul Bancii Greciei, Yannis Stournaras, si cei sase membri ai board-ului executiv.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri