Este vorba despre scoaterea la vanzare, in schimbul a 5 miliarde de dolari, a doua cartiere rezidentiale situate de-a lungul First Avenue, intre 14th Street si 23rd Street, in Manhattan. Cele doua cartiere, Stuyvesant Town si Peter Cooper Village, sunt detinute in prezent de una dintre cele mai importante companii de asigurari din Statele Unite, MetLife. Proprietatea se intinde pe aproximativ 80 de acri (echivalentul a 320.000 de metri patrati) si cuprinde 110 cladiri a cate 100 de apartamente fiecare.

Dupa cum se arata intr-un material din New York Times, de cand au fost iniintate acum 60 de ani, cele doua cartiere sunt locul predilect de rezidenta pentru clasele de mijloc: profesori si personal medical, pompieri si politisti, lucratori in administratia publica si constructori.

MetLife a anuntat ca saptamana viitoare va incepe deja sa primeasca oferte publice. Este de asteptat ca cei mai mari investitori din domeniul imobiliarelor sa manifeste interes pentru cele doua cartiere, care au un potential de profitabilitate foarte mare. In prezent, mai mult de doua treimi dintre rezidentii cartierelor platesc chirii reduse printr-un sistem de subventii guvernamentale.

Prin preluarea cladirilor de apartamente de catre un alt proprietar decat MetLife, plafonurile la chirii vor fi eliminate si sumele platite de chiriasi vor exploda pur si simplu.

In plus, data fiind localizarea imobilelor chiar in centrul Manhattanului, o parte din ele ar putea fi transformate in cladiri de birouri sau puncte comerciale de succes. Printre firmele care si-au manifestat interesul pentru aceasta achizitie se numara cel mai mare constructor de imobile din New York, Related Companies, unul dintre cei mai mari proprietari de imobiliare, Glenwood Management, managerul de la Rockefeller Center, Tishman Speyer, companiile de imobiliare Archstone si Vornado, banca internationala UBS, firma de investitii Blackstone, precum si principalele familii din afacerile cu proprietati, Rudin, Durst si LeFrak.

Aceasta tranzactie este foarte interesanta nu numai prin valoarea ei in termeni financiari, ci mai ales prin relevanta pe care o are pentru schimbarea stilului de viata caracteristic orasului New York.

Comparativ cu restul Statelor Unite, traiul in aceasta metropola a fost de obicei asociat cu un stil de viata mai boem, conectat la mediul cultural, care se poate face si pe bani mai putini dar cu mai multa atentie pentru calitatea vietii. Rezidentii celor doua cartiere, Stuyvesant Town si Peter Cooper Village, au fost in mod traditional exact exponentii acestui stil de viata, iar subventiile guvernamentale pentru plata chiriilor ii ajuta sa prezerve acest gen de comunitate. Dar ei incep sa fie inlocuiti din ce in ce mai mult de tineri profesionisti, dispusi sa plateasca chirii tot mai mari, ei venind in New York din toate colturile Statelor Unite pentru oportunitatile de castig din acest mare centru financiar al Americii de Nord.

Vanzarea de catre MetLife a celor doua cartiere inseamna exact ca adaptarea profilului orasului la materialismul inceputului de secol XXI nu mai poate fi amanata. Cele doua cartiere au fost construite in 1947 de MetLife, la initiativa tarului constructiilor publice Robert Moses, pe terenuri oferite de catre administratia publica.

Locuintele au fost initial destinate veteranilor de razboi, dar cu timpul ele au servit drept locuinte sociale pentru categorii mai largi de cetateni. Scopul lor a fost dintotdeauna de a reprezenta o sansa pentru categoriile de mijloc de a locui in conditii decente intr-o zona centrala din New York. De aceea, pentru mai bine de 70% din apartemente, statul a mentinut un plafon pentru pretul chiriei de 2.000 de dolari, iar taxele pe proprietate au fost inghetate in zona timp de 25 de ani. Chiar daca la inceput MetLife nu a permis cetatenilor de culoare si celor necasatoriti sa locuiasca in apartamente, protestele masive din anii '50-'60 au dus la eliminarea acestor prevederi.

Este putin probabil ca protestele publice sa mai aiba vreun efect acum, desi comunitatile din Stuyvesant Town si Peter Cooper Village sunt destul de coerente.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri