Cancelarul german Angela Merkel a sugerat, luni, ca trebuie gasit un compromis in cazul Greciei, in timp ce iesirea tot mai probabila a tarii din zona euro a generat panica pe pietele internationale, scrie Mediafax.

"Daca se pierde capacitatea de a se ajunge la un compromis, atunci Europa este pierduta, iar acesta este sensul unei afirmatii pe care o fac deseori - «daca euro esueaza, Europa esueaza»", a declarat Merkel in cadrul unei conferinte a partidului la Berlin.

La Bruxelles, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat ca se simte "tradat" dupa ce negocierile cu Grecia au esuat, vineri, si le-a cerut grecilor sa voteze "da" la referendumul fixat pentru 5 iulie. "Egoismul si uneori jocurile tactice si chiar populiste sunt predominante. Dupa toate eforturile depuse, dupa toate eforturile Comisiei si ale altor institutii implicate, ma simt oarecum tradat", a declarat el.

El le-a cerut autoritatilor de la Atena sa "spuna adevarul" poporului lor, precizand ca propunerile de ajutor ale creditorilor internationali nu urmaresc taierea pensiilor sau salariilor. Intr-un discurs adresat duminica natiunii, premierul Alexis Tsipras le-a cerut grecilor sa fie rabdatori si sa isi pastreze cumpatul, asigurandu-i ca depozitele lor bancare sunt "pe deplin securizate".

Decizia Greciei de a impune controlul capitalului este "justificata", a declarat Comisia Europeana dupa o evaluare initiala a masurilor. Cu toate acestea, comisarul UE pentru servicii financiare, Jonathan Hill, a avertizat ca miscarea libera a capitalurilor trebuie "reinstituita cat mai repede posibil in interesul economiei elene, a zonei euro si a pietei unice europene".

Oficialii si liderii europeni au lasat usa deschisa pentru redeschiderea negocierilor cu Grecia. Presedintele francez Francois Hollande a scris luni intr-un mesaj postat pe Twitter ca un acord cu Grecia este inca posibil.

Vorbind dupa o intalnire de urgenta a Cabinetului pe tema crizei grecesti, Hollande a subliniat ca Franta este "pregatita sa actioneze" pentru mentinerea Greciei in zona euro.

Potrivit AFP, el a declarat ca referendumul din Grecia este o "alegere suverana". "Aceasta este democratia, este dreptul poporului grec ce vrea pentru viitor. Miza este daca Grecia vrea sa ramana in zona euro sau sa isi asume riscul plecarii", a declarat el.

Comentariile sale au fost sustinute de cancelarul german Angela Merkel. Purtatorul ei de cuvant, Steffen Seibert, a declarat ca Guvernul german este dispus sa discute cu Guvernul grec "in orice moment", adaugand ca Berlinul a ramas in contact cu Atena.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri