Sistemul de interceptare creat de catre Statele Unite pentru a spiona Franta a permis colectarea de informatii despre afacerile economice la cel mai inalt nivel al statului, in special despre contracte de export, scriau in editiile de luni Libération si Mediapart, relateaza Mediafax, care citeaza editia online a Reuters.

Cele doua publicatii difuzeaza o noua serie de documente dezvaluite de catre site-ul WikiLeaks, potrivit carora fostii ministri ai Economiei François Baroin (2011-2012) si Pierre Moscovici (2012-2014) au fost ascultati.

Functionari au fost, de asemenea, vizati de catre Agentia Nationala americana pentru Securitate (NSA), inclusiv un functionar de rang inalt de la Trezorerie, insarcinat cu politica comerciala, precizeaza Libération si Mediapart.

Ele publica o nota secreta, impartasita de catre Statele Unite cu aliatii lor australian, canadian, britanic si neozeelandez, prin care solicita o informare cvasisistematica despre contractele de export.

O prima nota, din 2002, defineste domenii de interes - care se dovedesc vaste -, de la relatii economice cu Statele Unite si pana la relatii cu institutii financiare internationale, includiv privind dezvoltarea macroeconomica sau probleme legate de G8 si G20.

Al optulea titlu din aceasta nota se intituleaza "contracte in strainatate/studii de fezabilitate/negocieri".

Obiectivul ei detaliat, asa cum este raportat, sugereaza ca aproape toate contractele pot face obiectul unor telegrame ale serviciilor de informatii, avand in vedere plafonul de 200 de milioane de dolari de la care este considerat de interes un potential contract.

"Se raporteaza toate propunerile de contracte franceze sau studii de fezabilitate si negocieri iminente cu privire la vanzari sau investitii internationale in cadrul unor proiecte de anvergura sau sisteme de interes semnificativ pentru tara straina gazda, sau vanzari ori servicii in valoare de cel putin 200 de milioane de dolari, inclusiv finantarea informatiilor sau proiecte de interes larg", se arata in nota.

Domeniile de activitate vizate sunt foarte largi, si anume informatii si telecomunicatii, energetic, transporturi, mediu si sanatate, inclusiv biotehnologia.

"Toate informatiile culese sunt apoi impartasite cu principalele administratii americane: Departamentul pentru Securitate Interna, Departamentul pentru Comert, Departamentul pentru Energie, Agentia de informatii a Apararii, Rezerva Federala, Trezoreria si chiar si Comandamentul Fortelor americane in Europa", subliniaza Libération.

Cotidianul scrie ca a aflat de la Agentia nationala de securitate pentru sisteme de informatii ca aproximativ o suta de intreprinderi franceze indeplinesc criteriile definite de catre NSA, inclusiv aproape toate cele cotate pe Bursa CAC40.

Saptamana trecuta, prima serie de dezvaluiri WikiLeaks, Mediapart si Libération a aratat ca NSA i-a spionat pe presedintii francezi Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy si François Hollande si pe membri ai anturajelor lor.

Presedintele american Barack Obama i-a dat asigurari omologului sau francez ca Statele Unite respecta, de-acum, angajamentele pe care si le-a asumat in 2013 de a nu-i mai spiona pe francezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri