Guvernul din Grecia, condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras, intentioneaza sa introduca o moneda paralela, paritara cu euro, in cazul in care majoritatea grecilor vor respinge la referendum masurile de austeritate propuse de Grupul Bruxelles, afirma surse citate de Corriere della Sera.

Guvernul de la Atena a pregatit planuri pentru scenariile posibile dupa referendumul de duminica, pe tema pachetului de reforme propus de Grupul Bruxelles - format din Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International. In cazul in care majoritatea grecilor se vor pronunta impotriva masurilor de austeritate, Guvernul ar intentiona sa introduca o moneda paralela, drahma, teoretic paritara cu euro, o situatie care practic ar insemna iesirea Greciei din zona euro, desi premierul Alexis Tsipras a dat asigurari ca acest lucru nu se va intampla, scrie Mediafax.

"Analizam introducerea unui vehicul monetar paralel, necesar pentru recapitalizarea bancilor si pentru a permite deschiderea acestora inainte de izbucnirea unor revolte", a declarat Yannis Varoufakis, ministrul grec de Finante. "Ar fi un fel de ucrainizare, dar, pentru a o evita, analizam modul de functionare a monedelor online precum Bitcoin", a spus Varoufakis. In cazul in care rezultatul referendumului va indica o continuare a masurilor propuse de creditorii internationali, premierul Alexis Tsipras ar putea demisiona, pentru a permite crearea unui guvern de uniune nationala sau a unui guvern format din personalitati moderate din cadrul Syriza si care ar fi condus de Yannis Dragasakis, acum viceprermier.

Un apropiat al cancelarului german Angela Merkel a sugerat ca Germania va bloca orice nou plan de asistenta financiara atat timp cat Guvernul condus de premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras ramane in functie. "Intrebarea reala este daca avem incredere in premierul Alexis Tsipras si in Yanis Varoufakis (ministrul grec de Finante - n.red)? Raspunsul clar pentru toate partile este «nu»", a declarat, sub protectia anonimatului, un politician de rang inalt din cadrul Uniunii Crestin-Democrate (CDU - centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel. Potrivit politicianului german, Uniunea Crestin-Democrata va bloca orice solicitare a Greciei cat timp Guvernul considerat "comunist" ramane la putere la Atena. "In cadrul CDU/CSU, multi colegi vor vota negativ la orice solicitare facuta de Varoufakis si Tsipras. Nu mai are nimeni incredere in ei. Avem nevoie de un partener serios", a spus politicianul conservator german, potrivit publicatiilor The Times si Die Zeit.

"Vom face totul pentru a obtine un rezultat favorabil la referendumul grec. Apoi, va fi necesar un nou guvern, care sa implementeze masurile", a adaugat politicianul german, sugerand ca exista discutii pentru scindarea formatiunii de extrema-stanga Syriza, principalul partid de guvernamant din Grecia. Sursa germana a dezvaluit ca presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, ar fi fost implicat in discutii secrete pentru scindarea Syriza, la care au participat voci moderate din formatiune, inclusiv posibil Alexis Tsipras. "Scopul este crearea unui guvern tehnocrat", a explicat politicianul german.

Ministrii de Finante ai tarilor din zona euro au stabilit amanarea tuturor negocierilor cu Guvernul Greciei pana dupa anuntarea rezultatului referendumului programat duminica, a declarat miercuri seara un oficial guvernamental slovac. "Membrii Eurogrup sunt uniti in pozitia de a astepta rezultatul referendumului din Grecia inainte de orice noi discutii", a declarat Peter Kazimir, ministrul de Finante al Slovaciei. Kazimir a facut aceste declaratii dupa teleconferinta Eurogrup organizata miercuri seara. "Am decis sa asteptam rezultatul referendumului. Sa nu punem caruta inaintea calului!", a spus el.

Ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schäuble, considera ca nu exista "o baza solida de discutii" cu Guvernul Greciei, asteptand o clarificare de pozitie a Guvernului elen inaintea referendumului. "Nu exista o baza de discutii pentru masuri serioase", a spus Schauble. "De aceea, Grecia va trebui sa isi clarifice pozitia despre ce vrea, iar apoi sa discutam despre situatie, in conditii care acum vor fi mai dificile", a adaugat Schäuble. "O propunere a creditorilor care sa fie respinsa ori acceptata nu mai exista in acest moment", a subliniat oficialul german.

Jeroen Dijsselbloem, presedintele Eurogrup, a declarat ca exista "sanse minime" de progrese in negocierile cu Grecia dupa discursul controversat al premierului Alexis Tsipras. "Exista sanse minime sa se inregistreze progrese in negocieri", a afirmat Jeroen Dijsselbloem.
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a atras atentia ca institutiile financiare internationale - Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International - nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendumul programat duminica. Premierul Alexis Tsipras a decis organizarea pe 5 iulie a unui referendum prin care grecii sa decida daca accepta masurile de austeritate propuse de creditorii tarii.

Alexis Tsipras, premierul de extrema-stanga al Greciei, a decis mentinerea referendumului programat duminica. "Un vot negativ la referendum nu va fi un vot pentru parasirea Europei, ci pentru o revenire la valorile europene", a declarat Tsipras. "Un vot negativ nu va insemna o rupere de Europa, ci ar exercita presiuni mai puternice pentru un acord viabil din punct de vedere economic", a subliniat Tsipras, avertizand insa ca o iesire a Greciei din zona euro ar avea "consecinte dezastruoase". "Va cer sa votati «nu» in privinta planului de asistenta financiara si «da» perspectivelor gasirii unei solutii viabile", a spus Tsipras, lansand practic un semnal ambiguu privind referendumul. "Singura noastra cale de a depasi criza este sa revenim la popor si exact asta facem", a explicat Tsipras.

Grecia a intrat, tehnic, in incapacitate de plati, in contextul in care nu a putut plati transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca plata catre FMI. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Actuala situatie de incapacitate de plati tehnica nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei.

Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plati a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008. Situatia Greciei va avea, deci, un impact mai mic asupra pietelor financiare, dar efecte grave asupra situatiei sociale a poporului elen.

Grecia, finantare / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri