Grecii sunt divizati in mod egal in privinta referendumului de duminica, la care trebuie sa raspunda daca accepta sau nu reformele cerute de creditorii internationali in schimbul finantarii tarii, transmite Bloomberg.

Un sondaj comandat de Bloomberg News arata ca 43% dintre greci vor respinge masurile de austeritate, in timp ce 42,5% vor vota pentru, scrie Mediafax.

In cadrul sondajului au fost intervievate 1.042 de persoane, de catre Institutul de Cercetari pentru Studii Sociale si Economice al Universitatii Macedonia. Marja de eroare este de 3%.

Rezultatul sondajului sugereaza ca referendumul ar putea sa nu rezolve nimic, in timp ce criza politica si economica din tara se adanceste. Cercetarea arata ca peste patru din cinci greci vor sa ramana in zona euro, dar problemele de finantare ale bancilor si izolarea premierului Alexis Tsipras de ceilalti lideri europeni pun sub semnul intrebarii viitorul tarii in uniunea monetara.

"Acest referendum a divizat societatea elena in doua grupuri cu opinii diferite", a declarat Nikos Marantzidis, profesor de stiinte politice la universitate.

Tsipras a convocat pe neasteptate referendumul, weekend-ul trecut, iar negocierile cu creditorii au esuat. Ulterior, Guvernul elen a decis suspendarea activitatii bancilor si bursei pana dupa referendum.
Premierul sustine ca grecii pot respinge propunerile creditorilor si sa ramana totusi in zona euro, obtinand termeni mai favorabili in schimbul finantarii.

Daca grecii vor vota da, Guvernul condus de Tsipras ar putea fi inlaturat. Ministrul de Finante Yanis Varoufakis a declarat joi, la televiziunea Bloomberg, ca va demisiona din functie daca grecii aproba masurile de austeritate ale creditorilor. Grecii considera in proportie de 81% ca ramanerea in zona euro ofera cele mai bune perspective de viitor, in crestere fata de sambata trecuta.

Liderii europeni au incurajat grecii sa voteze da. Presedintele francez, Francois Hollande, aflat in vestul Africii, a declarat ca in cazul unui vot favorabil negocierile pot fi reluate rapid, pentru un nou program de sustinere.
"Daca va fi nu, va fi teritoriu necunoscut", a avertizat Hollande. Atmosfera este tensionata inainte de referendum.

Joi seara, in centrul Atenei a avut loc o demonstratie a Partidului Comunist, care sustine tabara "nu", participantii fluturand steaguri rosii cu secera si ciocanul. Grecia a devenit prima tara dezvoltata care a intrat in default-ul datoriilor catre FMI, cu o rata neachitata in valoare de 1,54 miliarde de euro.

FMI estimeaza ca Grecia va avea nevoie de un nou sprijin international de cel putin 40 de miliarde de dolari, precum si de termeni mai favorabili pentru rambursarea datoriilor, pentru ca finantele tarii sa fie sustenabile. Este probabil ca rezervele bancilor sa mai ajunga pana luni, cand conducerea Bancii Centrale Europene (BCE) va analiza nivelul asistentei financiare. Ministrul Varoufakis insista ca bancile se vor redeschide marti, asa cum este planificat. Presa locala a inceput sa speculeze ca depozitele bancare ar putea fi blocate, in cazul unui vot negativ.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri