Rusia negociaza un contract cu armata din Armenia prin care sa-i furnizeze sisteme de rachete balistice tactice cu raza scurta de actiune de tip Iskander-M, a declarat o sursa militara, iar armamentul urmeaza sa fie livrat in 2016, relateaza agentia rusa de stat Tass in pagina electronica.

Furnizarea de armament - in special a unor rachete cu raza lunga de actiune - fostilor sateliti sovietici, releva intentia Moscovei de a continua sa influenteze Europa de Est si de a se extinde militar intr-o Europa mai dezbinata ca niciodata din cauza razboiului din Ucraina.

"Contractul nu a fost semnat, negocierile sunt in curs", a declarat sursa citata de Tass. "Toate informatiile despre asemenea contracte sunt secrete", a adaugat aceeasi sursa, scrie Mediafax.

Biroul de proiectare si constructii de masini (Konstruktorskoie Biuro Masinostroienia, KBM), principalul producator al sistemelor de tip Iskander, a anuntat anterior ca aceste sisteme nu vor fi exportate inainte de 2016, precizand ca au fost introduse pe o "lista de produse" care urmeaza sa fie vandute in strainattate. Kazahstanul si-a exprimat intentia, la sfarsitul anului trecut, sa achizitioneze anumitor versiuni ale sistemului Iskander.

O delegatie din Arabia Saudita a vizita in iunie targul de armament Armata-2015, la Moscova, pentru a negocia o eventuala achizitionare a acestui tip de rachete balistice. Rusia - care a anexat peninsula ucraineana Crimeea, in aprilie 2014 si s-a implicat ulterior in razboiul din estul Ucrainei - a amplificat tensiunile intre Est si Occident, bazandu-se pe loialitatea unor foste republici sovietice precum Armenia si Belarus.

Vanzarile de armament ofera Moscovei o adevarata gura de aer, in contextul sanctiunilor care i-au fost impuse de catre Statele Unite si Uniunea Europeana (UE) din cauza implicarii in criza ucraineana si care adancesc recesiunea din Rusia. Ieftinirea petrolului, in cursul acestui an, a afectat dur puterea de cumparare a Moscovei.
In afara de contractele din Europa, Moscova isi vinde echipamentele unor clienti ca India, Pakistanul, China si Iranul, spre nemultumirea Washingtonului si Bruxelles-ului, care negociaza in prezent o anulare a sanctiunilor financiare impuse Teheranului in schimbul unei limitari a programului nuclear iranian.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri