Cetatenii greci au votat in proportie de 59,8% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 40,2 pronuntandu-se in favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale partiale. Ministerul de Interne de la Atena a anuntat inca din cursul dupa amiezii ca prezenta la urne in referendumul organizat in Grecia pe tema masurilor economice a depasit nivelul de 40 la suta, astfel ca plebiscitul va fi validat.

UPDATE: 21:00

Cetatenii greci au votat in proportie de 59,8% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 40,2 pronuntandu-se in favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale partiale. Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 9 la suta din voturi, 59,8 % dintre alegatori au respins masurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 40,2 % s-au pronuntat in favoarea acestora. Prezenta la urne a fost de 55,3 %.

Stirea Initiala

Sondajele de opinie efectuate cu ocazia referendumului organizat in Grecia indica un avans usor al oponentilor masurilor propuse de creditori, informeaza presa de la Atena.Potrivit unui sondaj al Institutului GPO realizat pentru postul tv Mega, 51,5 % dintre greci au votat impotriva masurilor propuse de Grupul Bruxelles, iar 48,5% in favoarea acestora, arata Mediafax.

Un alt sondaj, realizat de Institutul MRB, ofera taberei care se opune masurilor economice un scor cuprins intre 50,1% si 54%, in timp ce tabara favorabila reformelor este creditata cu 46% - 49,9%. Al treilea sondaj, prezentat de Institutul Metron, arata ca 52% dintre greci au votat negativ, iar 48% afirmativ.

Alegatorii greci au fost chemati la urne duminica pentru a decide daca accepta sau nu conditiile stabilite de creditorii internationali. Grecia se afla, tehnic, in incapacitate de plati, in contextul in care nu a putut plati transa de 1,6 miliarde de euro catre Fondul Monetar International. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

Armata mobilizata in Grecia in caz de violente post referendum

Guvernul Greciei a elaborat un plan secret de securitate care prevede mobilizarea armatei in principalele orase, incepand de duminica seara, daca se vor inregistra violente dupa sfarsitul referendumului pe tema masurilor de austeritate. Potrivit publicatiei Sunday Times, planul secret - Nemesis - prevede mobilizarea unor patrule militare pe strazile marilor orase incepand de duminica de la ora 19.00, cand se va incheia referendumul pe tema situatiei economice.

Armata Greciei evita de mult timp sa se implice in politica, astfel ca mobilizarea militarilor pentru mentinerea ordinii este o situatie extrem de sensibila intr-o tara in care au avut loc, de-a lungul timpului, numeroase lovituri de stat militare. In afara de militari, 2.000 de agenti de politie au primit ordinul de a proteja sediile marilor banci din Atena si Salonic, in contextul starii de nervozitate a cetatenilor, care au limite la extragerea banilor de la bancomate.

Presedintele Greciei, Prokopis Pavlopoulos, a lansat un apel la unitate in societatea greaca indiferent de rezultatul referendumului pe tema situatiei economice. "Aceasta zi apartine in totalitate cetatenilor. Ei sunt chemati sa voteze in conformitate cu propriile constiinte si ghidati de cele mai bune interese ale natiunii, pentru viitorul tarii si al poporului", a declarat Prokopis Pavlopoulos. "Indiferent de rezultatul referendumului, avem obligatia de a merge inainte, incepand de maine, intr-o unitate absoluta. Asa au facut predecesorii nostri in momentele cruciale ale istoriei si aceasta este obligatia noastra astazi. Vom merge inainte impreuna", a insistat presedintele tarii.

Martin Schulz: Grecia trebuie sa iasa din zona euro daca nu accepta conditiile creditorilor

Grecia va trebui sa adopte o moneda proprie si sa iasa din zona euro daca majoritatea cetatenilor se vor pronunta impotriva masurilor economice propuse de Grupul Bruxelles, avertizeaza presedintele Parlamentului European, Martin Schulz."Daca grecii vor spune «nu» la referendum, vor trebui sa introduca o noua moneda, pentru ca euro nu va mai fi disponibil ca modalitate de plata", a declarat Schulz intr-un interviu acordat postului de radio Deutschlandfunk.

"Daca euro nu va fi disponibil, cum vor putea fi platite salariile? Cum vor face sa plateasca pensiile? In momentul in care o tara introduce o moneda noua iese din zona euro", a atras atentia Martin Schulz.

Ministrul elen al Finantelor, Yannis Varoufakis, a pledat pentru respingerea conditiilor creditorilor, acuzand de "terorism" Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri