Oficiali politici din state europene s-au exprimat pe larg, duminica seara, pe marginea referendumului din Grecia, incheiat cel mai probabil cu victoria taberei care se opune propunerilor creditorilor internationali, Berlinul considerand "greu de imaginat" inceperea unor noi negocieri.

Grecia a facut "un pas spre iesirea din zona euro", a apreciat un ministru adjunct rus al Economiei, Aleksei Lihaciov, relateaza Le Monde in pagina electronica, scrie Mediafax.

Cu toate acestea, el a afirmat ca este prematur sa se spuna daca Grecia "va merge pana la capatul drumului". "O eventuala iesire a Greciei din zona euro ar fi o terapie de soc pentru Uniunea Europeana", a continuat el, adaugand ca se asteapta, "in prima faza, la o prabusire a euro in fata dolarului, dar nu in maniera catastrofala". O reactie dura a venit din partea Berlinului.

Ministrul german al Economiei, Sigmar Gabriel, a denuntat referendumul organizat in Grecia, apreciind ca premierul grec Alexis Tsipras a "aneantizat ultima pasarela prin care un compromis ar fi putut fi gasit". Noi negocieri sunt "greu de imaginat", deoarece Tsipras "a taiat ultimele punti" dintre Grecia si Europa, a declarat el.

In schimb, presedintele italian Sergio Mattarella le-a cerut europenilor sa-si arate "solidaritatea" fata de Grecia, care "face parte din Europa". De asemenea, el le-a cerut liderilor greci sa de dovada de acelasi spirit. Seful statului italian a apreciat ca decizia cetatenilor greci trebuie tratata cu "respect". Uniunea Europeana are nevoie de "scenarii inedite, care sa le ceara tuturor un simt al responsabilitatii, o viziune pe termen lung si strategica", a subliniat el.

Zona euro "este in masura sa faca fata unei crize de incredere si unor eventuale atacuri speculative", da asigurari un comunicat al Ministerului italian al Economiei si Finantelor. In Spania, Podemos a salutat o victorie a democratiei.

Pablo Iglesias, liderul partidului antiliberal spaniol Podemos, aliat al Syriza, si-a manifestat bucuria dupa anuntarea primelor rezultate partiale care indica o victorie a taberei "nu" in referendumul din Grecia, apreciind ca "democratia a castigat" in aceasta tara. "Respiram bucurie la sediul Syriza", a declarat la randul sau Rafael Mayoral, un alt lider al Podemos, prezent in Grecia.

In schimb, potrivit El Pais, premierul spaniol Mariano Rajoy a convocat de urgenta, pentru luni dimineata, Comisia pentru Afaceri Economice. Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 89,95 la suta din voturi, 61,41 % dintre alegatori au respins masurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,59 % s-au pronuntat in favoarea acestora. Prezenta la urne a fost de 62,18 %.

Intrebarea adresata la referendum a fost: "Ar trebui acceptata propunerea formulata catre Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeana, de Banca Centrala Europeana si de Fondul Monetar International?" Prima casuta pe buletinul de referendum a fost "nu", iar a doua "da".

Referendumul de duminica a fost organizat la initiativa premierului de extrema-stanga al Greciei, Alexis Tsipras, care a vrut sa afle opiniile majoritatii cetatenilor despre masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International nu vor lua nicio decizie privind situatia din Grecia inainte de referendum. Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca o plata de 1,6 miliarde de euro catre FMI. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri