Aproximativ 5.000 de greci, potrivit politiei, au sarbatorit in noaptea de duminica spre luni, la Atena, rezultatul referendumului prin care au fost respinse masurile de austeritate impuse de creditorii internationali ai Greciei, relateaza Euronews in pagina electronica.

Arborand drapelul grec, manifestantii au scandat in piata Syntagma din capitala "nu creditorilor", "nu austeritatii", "nu noilor masuri de rigoare". Desi situatia tarii este incerta in urma rezultatului referendumului desfasurat duminica, sarbatoarea a continuat pe strazile capitalei pana spre dimineata, scrie Mediafax.

Unul dintre cei care au votat NU a apreciat ca liderii europeni stiu acum ca poporul grec nu se teme de nimic. "Vrem doar o Europa democratica, in care justitia sociala prevaleaza. Aceasta este viziunea pe care (premierul Alexis) Tsipras o are pentru Grecia si pe care noi o impartasim", a adaugat el.

Un alt sustinator al pozitiei Guvernului a apreciat ca oamenii au reusit sa inlature teama. "Acum cred ca trebuie sa mergem si sa incheiem un acord. Stim ca va fi unul dureros. Inca avem speranta ca sistemul politic putred si coruptia vor disparea, asa ca un nou inceput pentru tara este in fata", a preciat acesta.

Pentru milioane de greci, rezultatul referendumului inseamna un mesaj catre creditori ca Grecia nu mai poate accepta runde repetate de taieri care au lasat un sfert dintre cetateni fara locuri de munca. Totusi, referendumul a divizat tara, iar Guvernul va trebui sa ii atraga de partea sa si pe cei care au votat DA.

Cei care au sarbatorit pe strazile din Atena spera ca victoria lor va fi un instrument puternic pentru negocieri in mainile premierului Alexis Tsipras, astfel incat un acord cu creditorii sa fie incheiat in urmatoarele zile. La randul sau, Tsipras a declarat duminica seara ca grecii au dovedit ca "democratia nu poate fi santajata", relateaza BBC News Online. "Tinand cont de conditiile nefavorabile de saptamana trecuta, ati facut o alegere foarte curajoasa", a afirmat el, intr-un discurs televizat. "Dar sunt constient ca mandatul pe care mi l-ati dat nu este un mandat pentru ruptura", a mai spus premierul, adaugand ca Grecia se va intoarce la masa negocierilor luni.

Un referendum a avut loc duminica in Grecia la initiativa premierului de extrema-stanga Alexis Tsipras, care a vrut sa afle opiniile majoritatii cetatenilor despre masurile de austeritate propuse de creditorii tarii. Potrivit rezultatelor anuntate dupa numararea a 94,73 la suta din voturi, 61,28% dintre alegatori au respins masurile economice propuse de Grupul Bruxelles, iar 38,72% s-au pronuntat in favoarea acestora. Prezenta la urne a fost de 62,51%.

Programul de asistenta financiara in valoare de 240 de miliarde de euro, din care Grecia mai are de primit 7,2 miliarde de euro, s-a incheiat marti, aceeasi zi in care statul elen trebuia sa faca o plata de 1,6 miliarde de euro catre FMI. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE).

Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni. Acum, Grecia risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro, iar sansele unei interventii europene sunt minime. Deocamdata, Grecia nu va intra oficial in incapacitate de plati doar pentru ca Fondul Monetar International ofera unei tari aflate in default tehnic o luna pana la constatarea oficiala a situatiei. Practic insa, pietele financiare vor considera Grecia ca fiind o economie insolventa. Grecia detine recordul privind amploarea unei incapacitati de plata a datoriei suverane, iar banca Lehman Brothers, la capitolul insolventei unei companii (600 miliarde dolari/538 miliarde euro) in anul 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri