Costurile de finantare ale Bulgariei, Croatiei si Romaniei ar putea creste considerabil in urmatoarele saptamani, dupa ce grecii au respins austeritatea prin referendum, potrivit unei analize a Saxo Bank potrivit careia Europa de Est va avea cel mai mult de suferit.

Steen Jakobsen, economist sef al Saxo Bank, avertizeaza ca "tragedia greaca" a inceput oficial duminica, odata cu votul negativ dat austeritatii.

Printre riscurile generate de acest vot Jakobsen mentioneaza lipsa de lichiditati si incapacitatea autoritatilor elene de a redeschide bancile, care au fost inchise toata saptamana trecuta, ca si bursa de la Atena. Jakobsen considera ca in urma referendumului scenariul de baza este iesirea Greciei din zona euro. In opinia sa, exista o probabilitate de numai 25% ca Europa sa interpreteze situatia geopolita drept una foarte serioasa si sa extinda ajutorul oferit Greciei in pofida retoricii dure, scrie Mediafax.

"Pietele de actiuni vor inregistra un declin de 5%, spred-urile titlurilor cu venituri fixe vor urca, iar Europa de Est va avea cel mai mult de suferit", in urmatoarele saptamani, potrivit analizei realizate de Jakobsen. Cetatenii greci au votat in proportie de 61,28% impotriva masurilor propuse de creditorii internationali, 38,72% pronuntandu-se in favoarea acestora, conform rezultatelor oficiale partiale.

Actiunile marilor companii europene, in frunte cu titlurile italiene si portugheze, au inceput tranzactiile de luni in scadere, iar euro a coborat la Londra cu 0,6%, la 1,1052 dolari pe unitate. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Francois Hollande au convocat pentru marti un summit de urgenta al liderilor europeni.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri