Grecia cere, in schimbul reformelor, un nou program de finantare in valoare de 53,5 miliarde de euro pentru acoperirea datoriilor scadente pana in 2018, o revizuire a tintei excedentului bugetar primar in conformitate cu inrautatirea situatiei economice si o reprofilare a datoriilor pe termen lung.

Planul ar putea crea probleme premierului Alexis Tsipras pe plan intern, din partea aripii dure a propriului sau partid, Syriza, dar si a partenerului de coalitie, relateaza Reuters.

Acordul cu creditorii trebuie aprobat de parlamentele nationale, inclusiv cel din Germania, unde atitudinea fata de finantarea statului elen s-a inasprit, scrie Mediafax.

Parlamentul elen trebuie sa voteze vineri programul de reforme propus de Guvern, iar doi membri de rang inalt ai Syriza si-au exprimat optimismul ca legislativul va sustine propunerile.

Reprezentantii creditorilor nu au comentat oferta de reforme a Greciei.

Grecia a transmis joi noaptea, Eurogroup, un nou program de reforme. Noul plan de reforme include o crestere a TVA la 23% pentru serviciile de restauratie si la 13% pentru industria hoteliera, precum si reforme in sistemul de pensii si in domeniul public. In plus, Grecia intentioneaza sa elimine scutirea de TVA pentru insulele grecesti, pana la sfarsitul lui 2016.

De asemenea, Atena prevede cresterea impozitelor pentru societati si armatori. Propunerile vizeaza si cresterea imediata a taxelor pentru produsele de lux si publicitatea la televiziune. Atena mai propune relansarea privatizarilor, inghetate de la sosirea la putere a lui Alexis Tsipras.

Aceste propuneri urmeaza sa fie analizate vineri de creditori - UE, BCE si FMI - si supuse sambata ministrilor de Finante din zona euro. Duminica, liderii din statele membre UE se vor reuni la Bruxelles pentru a discuta pe tema Greciei.

Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre BCE. Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati. Actuala situatie nu este o premiera pentru Grecia, dar ar putea fi cea mai grava din istoria tarii. In 2012, economia Greciei a fost in incapacitate de plati tehnica, restructurand o datorie suverana de 124 de miliarde de euro. La acea vreme, Grecia a fost salvata de creditorii europeni.

In lipsa acordului, statul elen risca sa nu poata plati deloc datoria de 323 de miliarde de euro.

Sursa foto: Flag of Greece/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri