In ultimele doua saptamani, grecii primesc in mod frecvent doua intrebari: sunt cozi la ATM-uri? Si au bani?Lungile cozi in fata bancilor au devenit simbolice pentru criza nationala din Grecia. Cum s-au adaptat insa elenii?

Din 29 iunie au fost restrictionate sumele pe care cetatenii le pot retrage din banci la 60 de euro/zi, viata oamenilor fiind complet data peste cap, intr-o tara in care aproape jumatate din platile din Grecia sunt realizate in cash.

Partea pozitiva, daca putem sa ii spunem asa? Oamenii au gasit noi metode creative de a se adapta – omul este, pana la urma, un animal extrem de adaptabil si versatil, mai ales la nevoie, si a dovedit-o de foarte multe ori de-a lungul istoriei.

“Parintii mei merg la ATM chiar inainte de miezul noptii, apoi se duc inapoi la coada pentru a extrage iar”, spune tanara de 18 ani Anna Chatziparisi, studenta. Alte ponturi care circula printre cetateni implica evitarea ATM-urilor fara cozi, in zone aglomerate – cel mai probabil, acestea nu au bani; in schimb, la mare cautare sunt cele in locuri rar tranzitate, precum in interiorul spitalelor, scolilor sau supermarket-urilor.

In paralel cu incercarile grecilor si ale liderilor europeni de a rezolva problema datoriilor, grecii “de rand” sunt ingrijorati ca nu vor putea retrage bani nici in urmatoarele zile – si, mai mult, ca depozitele si economiile lor nu vor fi in siguranta dupa ce bancile vor reintra in normalitate.

Analistii financiari, citati de Mashable, au avertizat ca bancile ar putea ramane fara cash incepand chiar de astazi, 13.07.2015, daca un deal nu este gasit cat mai curand. De zile intregi, ATM-urile au cam ramas fara banconte de 10 sau 20 de euro, insemnand ca oamenii nu mai pot retrage nici macar cei 60 de euro, ci doar 50 de euro.

Cateva companii majore, inclusiv supermarket-uri precum Sklavenitis si AB Vassilopoulos, alaturi de retailerul de electronice Kotsovolos si-au platit angajatii in cash saptamana trecuta. Daca i-ar fi platit altfel, nu ar fi avut acces la fondurile respective. Alte companii insa, nu i-au platit deloc.

Transport gratuit. Taximetristii, nu foarte fericiti

Guvernul de la Atena s-a implicat pentru a ajuta acolo unde a putut; in zona metropolitana a capitalei, unde locuiesc circa 4 milioane de oameni, toate modalitatile de transport public au fost gratuite in ultimele doua saptamani. Guvernul a ajuns de asemenea la intelegeri cu operatorii telecom pentru a nu opri accesul la Internet sau la telefonie pentru cei care nu isi pot plati facturile. Inclusiv companiile publice au promis sa nu intrerupa accesul la utilitati in perioada urmatoare.

Multi nu au putut sa isi plateasca chiriile. Chatziparisi, de exemplu, urmeaza cursuri in Anglia si nu a putut sa isi plateasca proprietarul electronic, asa cum face de obicei. Grecii nu au voie sa trimita sume de bani importante in afara tarii, cu carduri emise in statul elen. Cum s-a salvat? “Am avut noroc si era in concediu”, a spus ea, aflata in vacanta in Grecia. “Nu am putut sa dau de proprietar asa ca probabil nici nu a realizat, inca, ca nu am platit”.

Fotis Georgopoulos, taximetrist in Atena, spune ca nu a mai intalnit niciodata atatia clienti fara cash. “Intra si primul lucru pe care mi-l spune este “Am doar aceasta suma de bani. Cat de departe ma poti duce?”, povesteste el. Daca poate, ii duce intreaga ruta, dar chiar si asa business-ul sau a scazut puternic in ultimele saptamani.

Uneori, oamenii nu platesc deloc. Pe insulele Santorini si Agistiri, ATM-urile au ramas fata bani in primele zile ale controlului de capital instituit. Cu prea putine mijloace de transport catre insulele grecesti, unii turisti au ales sa nu mai mearga deloc, deci sa nu mai plateasca. Acest lucru a dus la anularea a mii de rezervari hoteliere in intreaga Grecie, in conditiile in care turismul acopera 17% din intreaga economie a statului.

Retailul, obligat sa acorde reduceri majore

Sectorul de retail simte de asemenea loviturile. Magazinele din Atena sunt intesate de anunuturi privind reduceri, cu saptamani inainte ca acestea sa inceapa, in mod traditional. Restrictiile la accesul banilor din conturi obliga cetatenii sa cheltuiasca mai putin pe haine, gadget-uri sau alte obiecte de necesitate mai putin imediata.

National Confederetion of Commerce and Entrepreneurship a iesit la rampa si a impins cetatenii sa profite de aceste reduceri si sa plateasca direct cu cardul, fiind o oportunitate foarte buna pentru a cumpara mai ieftin decat de obicei. Cu toate acestea, o parte din cetateni, panicati de ce ar putea urma, au cheltuit sume foarte mari de bani pentru a-si asigura un trai cat mai comod, in viitor.

O mama de 33 de ani din Atena spune ca a cheltuit mult in ultimele saptamani pentru a-si duce contul de 14.000 de euro sub 8.000 de euro. Si-a platit toate facturile online, si a mai cheltuit 1.000 de euro pe haine de iarna, pentru copii. “Nu am nicio problema daca imi cer bani pentru a-mi ajuta tara, dar nu voi permite sa imi fie luati fara sa fiu intrebata. Suntem greci. Am fost invatati sa gandim asa, in ultimii doi ani”, spune ea, referindu-se la o potentiala strategie prin care Grecia ar urma sa retraga sume de bani din conturile cetatenilor mai instariti, pentru a evita un colaps precum cel din Cipru in 2013. Limita zvonita – ar putea fi afectate conturile cu peste 8.000 de euro.

Cel putin o corporatie internationala, Apple, profita (intr-un fel) de criza din Grecia. Compania americana a anuntat ca cetatenii nu vor trebui sa plateasca pentru serviciile iCloud pentru 30 de zile. “Pentru a evita intreruperea serviciilor tale iCloud pe parcursul crizei fiscale, si pentru a fi sigur ca ai acces la continutul tau, am extins planul de stocare pentru iCloud pentru 30 de zile, fara niciun cost suplimentar”, a anuntat Apple.

Cu toate acestea, Apple a sugerat, subtil, utilizatorilor greci, ca daca nici dupa 30 de zile nu vor putea plati, ar fi poate util sa ia in calcul o folosire mai redusa a cloud-ului oferit de gigantul american.

Sursa foto: Shutterstock: Grecia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri