Acordul Greciei cu creditorii internationali, care contine cele mai dure conditii impuse vreodata statului elen in schimbul unui nou program de salvare, ar putea trece cu usurinta miercuri prin Parlament cu sprijinul opozitiei, in pofida dezertarilor din coalitia de guvernare. Motivul este ca principalele formatiuni din opozitie, respectiv partidul conservator Noua Democratie, To Potami, de centru, si socialistii din Pasok s-au unit sa sprijine programul de reforme care este o preconditie pentru mentinerea Greciei in zona euro, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax.

"Masurile incluse in acord au fost aprobate de Parlamentul grec", a declarat premierul Alexis Tsipras dupa summitul maraton al liderilor din zona euro incheiat luni. Premierul s-a referit la o lunga lista de masuri necesare inceperii negocierilor pentru un al treilea program de finantare de pana la 86 de miliarde de euro.

Guvernul a inaintat marti Parlamentului un proiect care ratifica acordul cu creditorii si prevede suplimentarea veniturilor anuale si economii de 4,5 miliarde de euro, prin noi taxe si reforme in sistemul asigurarilor sociale. Parlamentul elen a aprobat deja, sambata, noi masuri de austeritate, inainte ca Tsipras sa negocieze la Bruxelles noul acord cu creditorii, cu 251 de voturi pentru dintr-un total de 300 de membri, chiar si fara sprijinul a peste 12 membri ai partidului de guvernamant Syriza.

Parlamentarii trebuie sa aprobe din nou, miercuri, primele reforme cerute de creditori, ca semn de recastigare a increderii, dupa sase luni de negocieri dificile. Coalitia guvernamentala detine in Parlament 149 de membri ai Syriza si alti 13 parlamentari ai partidului Grecii Independenti. Majoritatea detinuta, asigurata de 12 parlamentari, a disparut sambata, cand 17 parlamentari ai Syriza au refuzat sa sustina propunerile lui Tsipras, si ar putea fi erodata si mai mult daca alti 15 membri ai Syriza vor vota miercuri impotriva acordului cu creditorii, asa cum s-au exprimat deja. Tsipras ar putea sa nu se poata baza nici pe voturile membrilor Grecii Independenti, dupa ce liderul formatiunii, Panos Kammenos, a scris pe Twitter ca "destul este destul".

Kammenos a declarat marti ca va vota doar masurile aprobate deja de Parlamentul de la Atena. Daca toti parlamentarii formatiunii sale vor vota impotriva si nu vor mai avea loc alte dezertari din Syriza, atunci coalitia de guvernare va mai avea nevoie de putin peste 100 de voturi. Chiar daca revolta din Syriza impotriva lui Tsipras se va extinde, aceasta va putea fi compensata de 106 voturi din partea partidelor de opozitie care sustin masurile, asigurand o majoritate de peste 200 de voturi, respectiv doua treimi din total.

Pentru aprobarea proiectului este necesara o majoritate simpla, de 151 de voturi. Ce va fi mai dificil pentru Guvern va fi implementarea unor masuri de austeritate mai dure decat cele pe care le-a respins cand a venit la putere Syriza. Intre opozanti se numara parlamentari si ministri proeminenti, precum ministrul Energiei, Panagiotis Lafazanis, presedintele Parlamentului, Zoi Konstantopoulou, si Dimitris Stratoulis, secretar de stat in Ministerul Sigurantei Sociale.

Fostul ministru de Finante Yanis Varoufakis va lipsi de la vot, din motive personale. Varoufakis a criticat marti acordul convenit de Tsipras cu creditorii internationali, intr-o postare pe blog, calificand-ul drept "termenii capitularii" Greciei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri