Autoritatile ucrainene ar putea lansa o operatiune antiterorista in regiunea Transcarpatia, situata in vestul Ucrainei, la frontiera cu Romania, Ungaria si Slovacia, in urma confruntarilor armate produse in aceasta zona, informeaza site-ul agentiei TASS.

"Serviciul ucrainean de securitate (SBU) analizeaza posibilitatea lansarii unei misiuni antiteroriste in zona orasului Mukaceve si in toata regiunea Transcarpatia", a declarat Ghennadi Kuznetov, seful Directiei antiteroriste de la Kiev, potrivit Mediafax. "Deocamdata, nu a fost luata nicio decizie in acest sens", a explicat oficialul ucrainean.

"Avem de-a face cu activitati teroriste pentru impartirea zonelor de influenta", a subliniat oficialul ucrainean, referindu-se la confruntarile militare izbucnite in 12 iulie. Administratia prooccidentala de la Kiev se confrunta cu riscul unui nou conflict militar, de data aceasta in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia, unde combatantii grupului ultranationalist Sectorul Dreptei sunt implicati in confruntari armate cu autoritatile.

Membri ai grupului paramilitar Pravi Sektor (Sectorul Dreptei) refuza sa predea armele si au fost implicati in confruntari cu serviciile de securitate ucrainene in apropierea orasului Mukaceve, situat in vestul Ucrainei, in apropierea frontierelor cu Romania, Ungaria si Slovacia. Confruntarile armate au izbucnit pe 12 iulie, cand zeci de membri ai grupului paramilitar au venit la negocieri cu autoritatile inarmati cu arme automate si lansatoare de grenade.

Ambele parti se acuza ca ar fi deschis focul, iar confruntarile s-au soldat cu cel putin trei morti, un civil si doi membri ai Pravi Sektor. Alte 13 persoane au fost ranite. Organizatia ultranationalista, implicata in protestele violente care au condus la inlaturarea regimului prorus Viktor Ianukovici la inceputul anului 2014 si in conflictul separatist din estul Ucrainei, refuza predarea armelor, argumentand ca vrea sa opreasca traficul ilegal cu tigari spre Ungaria si Slovacia, in contextul in care contrabanda i-ar imbogati pe politicienii ucraineni.

"Membrii gruparii se prezinta ca fiind personaje de genul Robin Hood care apara ordinea publica, combatand coruptia care afecteaza institutiile guvernamentale ucrainene de la destramarea URSS", comenteaza BBC. "Confruntarile militare din sud-vestul Ucrainei, intre membri ai unui grup paramilitar de extrema-dreapta si autoritatile locale, au starnit temerea ca violentele se extind dincolo de conflictul separatist din estul tarii, periclitand echilibrul politic fragil", explica BBC.

Petro Porosenko a convocat urgent o reuniune de securitate

Presedintele Petro Porosenko a convocat urgent o reuniune de securitate, fiind ingrijorat de riscul izbucnirii unui conflict la 1.000 de kilometri de regiunile separatiste proruse Donetk si Lugansk, unde luptele care dureaza de un an si jumatate s-au soldat cu cel putin 6.500 de morti. Serviciile de securitate ucrainene au consolidat prezenta militara in jurul orasului Mukaceve.

"Pentru a evita o baie de sange, Serviciul ucrainean de securitate (SBU) si Ministerul de Interne le cer grupurilor ilegale sa predea armele", a anuntat zilele trecute Guvernul de la Kiev. Doar doi militanti ai grupului Pravi Sektor s-au predat, restul transmitand ca asculta doar de ordinele liderului organizatiei, Dmitri Iaros, considerat un adept al "etnonationalismului" care vrea o "derusificare" a Ucrainei. Iaros a condamnat in mod repetat "totalitarismul liberal" impus de Europa, cerand inlaturarea oligarhilor ucraineni si denuntand politicile presedintelui miliardar Petro Porosenko.

Rusia a exprimat preocupare pentru situatia din vestul Ucrainei, catalogand drept "fascista" si "neonazista" gruparea Pravi Sektor. Ambasadorul UE in Ucraina, Jan Tombinski, a cerut "solutionarea rapida a conflictului". Orasul ucrainean Mukaceve se afla la circa 50 de kilometri de frontiera Romaniei, la 30 de kilometri de cea a Ungariei si la 40 de kilometri de cea a Slovaciei.

Sursa foto: Shutterstock / Ucraina

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri