Statele Unite si Cuba au reluat relatiile diplomatice luni, cand si-au redeschis ambasadele pentru prima data dupa intreruperea relatiilor in 1961, relateaza CNN. Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez Parrilla, va merge la ambasada Cubei din Washington pentru a ridica drapelul tarii sale, un eveniment care va fi transmis in direct la televiziunea oficiala cubaneza.

O delegatie cubaneza formata din diplomati, artisti si veterani ai revolutiei va sarbatori momentul istoric alaturi de 500 de oaspeti. La randul lor, diplomatii americani din Havana au facut toate pregatirile pentru redeschiderea ambasadei, dar festivitatile si ceremonia oficiala de ridicare a drapelului american vor avea loc in august, cand secretarul de Stat John Kerry va efectua o vizita in Cuba, scrie Mediafax.

Potrivit unor oficiali americani, Guvernul cubanez va retrage o parte din cordonul de securitate care a inconjurat misiunea diplomatica americana la Havana si nu va mai inregistra numele cubanezilor care intra in cladire. Sefii sectiilor de interese diplomatice cubaneza si americana vor deveni din acest moment insarcinati cu afaceri, pana la numirea unor ambasadori. "O noua etapa va incepe, lunga si complexa, pe drumul spre normalizare", a declarat presedintele cubanez Raul Castro saptamana trecuta, intr-un discurs televizat. "Va fi nevoie de vointa pentru a gasi solutii la problemele care s-au acumulat in mai mult de cinci decenii si care au afectat relatiile dintre tarile si popoarele noastre", a adaugat el.

Relatiile deja tensionate intre Washington si Havana au fost intrerupte in 1961, cand liderul cubanez Fidel Castro a amenintat ca va expulza diplomatii americani pentru amestec in treburile interne ale Cubei. Diplomatii elvetieni au preluat atunci mentenanta fostei ambasade a SUA si a resedintei fostului ambasador american la Havana. In 1977, intr-o scurta perioada de relatii imbunatatite in timpul administratiei Carter, Cuba si SUA au deschis Sectii de interese diplomatice in locul fostelor ambasade. Cu 51 de americani si 300 de angajati cubanezi, Sectia de interese diplomatice a Statelor Unite este una dintre cele mai mari misiuni diplomatice din Cuba. Fidel Castro a numit adesea misiunea "cuib de spioni" si a condus marsuri cu sute de mii de sustinatori pentru a protesta fata de politicile SUA. Serviciile cubaneze de informatii monitorizau atent miscarile diplomatilor americani.

"Aveau 3.000-4.000 de oameni care se ocupau de personalul nostru, incercand sa-i recruteze sau sa ne hartuiasca", a declarat James Cason, seful Sectiei de interese din perioada 2002-2005. "Iti intrau in casa si faceau lucruri pentru a-ti arata ca iti controleaza existenta. In vremurile mele, daca stiau ca nu iti plac paianjenii, gaseai o tarantula prin camera ta", a adaugat el. Diplomatii cubanezi din SUA s-au plans de asemenea de hartuiri din partea americanilor. Uneori chiar americanii provocau incidente diplomatice, cum a fost in 2006 cand au instalat un panou electronic la ultimul etaj al misiunii, pentru a afisa informatii care nu erau pe placul cubanezilor. Guvernul cubanez a raspuns ridicand o "padure" de drapele pentru a bloca accesul la mesajele americane ofensatoare. In pofida acestor incidente, SUA si Cuba au sporit cooperarea in ultimii ani privind combaterea traficului de droguri, interdictia migratiei si protectia mediului.

Sursa foto: USA and Cuba/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri