Premierul grec, Alexis Tsipras, i-a cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, un credit rapid de zece miliarde de euro pentru a demara procedurile de iesire a Greciei din zona euro, Rusia conditionand o parte a imprumutului de participarea Greciei la un gazoduct, afirma surse citate de presa elena.

"Premierul Alexis Tsipras a cerut Rusiei un credit de zece miliarde de dolari pentru a demara procedurile de iesire a Greciei din zona euro", afirma un oficial grec citat de publicatia To Vima. "Rusia nu a respins solicitarea Atenei, initiind discutii pentru un imprumut de cinci miliarde de dolari conditionat de participarea Greciei la gazoductul South Stream" (Turkish Stream), precizeaza oficialul citat, noteaza Mediafax.

Cotidianul elen nu precizeaza cand a facut Alexis Tsipras aceasta solicitare, dar premierul de extrema-stanga grec a discutat pe 6 iulie cu presedintele rus, Vladimir Putin, imediat dupa controversatul referendum organizat de Grecia in contextul negocierilor cu Eurogrup. Liderul de la Kremlin declara dupa discutie ca Grecia nu a solicitat asistenta financiara din partea Rusiei. "Revenirea la drahma este de neconceput in lipsa unor rezerve bugetare puternice", explica Tsipras intr-un interviu acordat recent postului public ERT.

Guvernul de la Atena sustine participarea Greciei la gazoductul Turkish Stream, care va face legatura intre Rusia si Turcia prin Marea Neagra, a anuntat luni Panos Skourletis, noul ministru grec al Energiei. "Grecia sustine planul de construire a unei conducte de gaz natural care sa fie o prelungire a gazoductului Turkish Stream", a declarat Panos Skourletis la ceremonia de preluare a portofoliului de ministru elen al Energiei. "Sustinem un astfel de plan pe teritoriul Greciei, ar deschide noi oportunitati", a subliniat ministrul grec al Energiei. "Proiectul rus va oferi multe avantaje, pentru ca Rusia va detine o participatie de 50% si pentru ca tarifele vor putea fi mai mari", a explicat fostul ministru grec al Energiei Panagiotis Lafazanis, prezent la ceremonia de predare a atributiilor.

Compania greaca Energy Investments Public Enterprise (EIPE S.A.) si grupul rus VEB Capital vor fi parteneri in proiectul care va costa circa doua miliarde de dolari. Lucrarile de constructie vor fi suportate in totalitate de Rusia, putand crea 20.000 de locuri de munca in Grecia. Presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat proiectul Turkish Stream in decembrie 2014, inlocuind planul gazoductului South Stream. Conducta de gaze ar urma sa inceapa din apropierea orasului rus Anapa, situat in provincia Krasnodar, pe litoralul nordic al Marii Negre. Gazoductul ar urma sa traverseze Marea Neagra pana in orasul turc Kiyikoy, de unde ar exista ramificatii spre Europa Occidentala.

Liderii zonei euro au ajuns, pe 13 iulie, la un acord cu partea elena pentru negocierea unui al treilea program de asistenta financiara, care sa permita ramanerea Greciei in zona euro. Grecia si-a asigurat restructurarea datoriilor si finantarea pe termen mediu in cadrul unei pachet in valoare de 86 de miliarde de euro care va permite tarii sa ramana in zona euro. "Acordul este dificil, dar am evitat continuarea retragerilor activelor in strainatate. Am evitat un plan de strangulare financiara si de prabusire a sistemului bancar. In aceasta batalie dura, am reusit sa obtinem restructurarea datoriilor", explica premierul de extrema-stanga Alexis Tsipras. Grecia are o datorie totala de peste 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre tari din zona euro si catre FMI, iar 8,7% catre Banca Centrala Europeana (BCE). Incepand de la 1 iulie Grecia este, tehnic, in incapacitate de plati.

360b / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri