Lira turceasca se indreapta spre un minim record, iar obligatiunile guvernamentale sunt in declin, dupa ce avioane ale armatei Turciei au bombardat rebeli kurzi din Irak, extinzand o operatiune militara inceputa saptamana trecuta impotriva bazelor Statului Islamic in Siria, relateaza Bloomberg.

Lira este in declin cu 0,8%, la 2,7601 unitati pentru un dolar, pe piata din Istanbul, inregistrand cea mai slaba evolutie in randul a 24 de valute emergente analizate de Bloomberg, dupa rubla ruseasca, scrie Mediafax.

Randamentul obligatiunilor guvernamentale pe termen de 10 ani este in urcare cu 1,4 puncte procentuale, la 9,9%, aproape de cel mai ridicat nivel atins pe 30 septembrie anul trecut. Ofensiva militara declansata de Turcia saptamana trecuta a avut loc in urma unui atac sinucigas atribuit organizatiei Stat Islamic, intr-un oras din Siria situat in apropierea granitei cu Turcia, in care si-au pierdut viata 30 de oameni.

Bombardamentele impotriva rebelilor kurzi din Irak provoaca temeri ca vor agrava blocajul negocierilor de pace ale Guvernului turc cu PKK. Citigroup estimeaza ca lira se va deprecia la un nivel de 3,02 unitati in raport cu un cos valutar format din dolar si euro. In prezent, lira este tranzactionata la 2,9094 unitati fata de acest cos valutar.

Consiliul nord-atlantic se va intruni marti, la solicitarea Turciei, pentru a discuta despre atacurile impotriva gruparilor militantilor si jihadistilor.

Sursa foto: Lira turceasca/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri