Presedintele moldovean Nicolae Timofti a semnat luni seara decretul de numire a lui Valeriu Strelet in functia de premier, dupa ce acesta a fost propus de catre Partidul Liberal-Democrat din Republica Moldova (PLDM), relateaza postul Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) in pagina electronica.

Strelet a fost insarcinat sa formeze un Cabinet si sa prezinte un program de guvernare in Parlament in urmatoarele 15 zile, a declarat seful statului moldovean, scrie Mediafax.

Parlamentul urmeaza sa se pronunte in legatura cu noul Guvern vineri. Candidatura lui Strelet a fost convenita de catre partidele din cadrul Aliantei pentru Integrare Europeana (AIE3, la putere) si prezentata presedintelui luni dupa-amiaza. In urma cu doar cateva zile, PLDM propusese candidatura Maiei Sandu la functia de premier. Actualul Guvern, sustinut in Parlament de comunisti, este condus interimar de Natalia Gherman.

Strelet, in varsta de 45 de ani, este cofondator si deputat al PLDM. El conduce grupul parlamentar al formatiunii incepand din septembrie 2014. Coalitia la putere a incercat sa ajunga la un acord asupra unei candidaturi, dupa ce Chiril Gaburici a demisionat din functia de premier pe 12 iunie.

"Consider ca el (Strelet) va indeplini aceasta datorie importanta in stat, mai ales in conditiile dificile in care ne aflam cu totii. Sper ca isi va forma o echipa buna", a declarat Timofti, citat de Unimedia.
Timofti a subliniat ca tara se confrunta cu o serie de probleme a caror solutionare este urgenta si necesara. "Eu cred ca politicienii nostri au inteles multe lucruri, si anume ca trebuie sa fim uniti ca sa iesim cu bine din aceste probleme cu care ne confruntam", a spus el.

Strelet a prezentat prioritatile asupra carora Cabinetul pe care-l va forma se va axa, in cazul in care va primi vorul de investire. El a anuntat ca incepand de marti demareaza consultari cu privire la programul de guvernare si componenta noului Cabinet.

"Principalele prioritati tin de restabilirea (relatiilor) cu partenerii de dezvoltare, sa restabilim un acord cu FMI. Alt aspect va viza cooperarea cu partenerii europeni in vederea unei activitati eficiente a misiunii europene in justitie, stabilita prin Acordul Aliantei, vital necesara pentru a reseta o serie de institutii care trebuie sa fie independente si functionale", a declarat Strelet, citat de Unimedia.

Sectorul financiar-bancar se va bucura, de asemenea, de o atentie deosebita, a anuntat el. "Urmeaza sa fie investigata megrafrauda din acest sector si recuperarea resurselor care au fost extrase din sectorul bancar", a spus el adaugand ca "alt bloc de probleme sunt cele sociale, si anume preturile la energia electrica, la gaze".
"Am acceptat (nominalizarea) pentru ca sunt om de partid. Sunt in politica din 1993 si in Parlament din 2009. Stiu ce inseamna rolul partidului si increderea din partea colegilor. Am acceptat votul colegilor mei pentru a exercita pe viitor aceasta munca deloc simpla in conditiile actuale", a spus candidatul la functia de premier.

El nu a spus insa care sunt candidatii PLDM la fotoliile de ministri, dar a declarat ca numele acestora vor fi anuntate "in curand". "Exista un principiu al acceptarii prin consens a tuturor candidatilor pentru Cabinetul de ministri", a spus el, adaugand ca va "trata cu respect delegarile partidelor".

Sursa foto: Shutterstock: Moldova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri