Zona de securitate" pe care Turcia si Statele Unite o creeaza in Siria este o incercare a Ankarei de a-i opri pe kurzi sa-si creeze un stat autonom, a declarat marti Selahattin Demirtas, liderul Partidului Democratic al Poporului (HDP), pentru BBC News Online.

Demirtas a declarat ca operatiunile Turciei impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) dincolo de frontiera sunt de fapt o "acoperire" pentru a-i putea viza pe rebelii kurzi din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). El a indemnat atat Turcia, cat si PKK, sa revina in cadrul procesului de pace.

Ankara a afirmat anterior ca atacurile PKK impotriva Turciei au facut imposibile eforturile de pace. In ultima perioada au avut loc o serie de confruntari intre fortele turce si PKK, scrie Mediafax.

Turcia a fost vizata, de asemenea, de atacuri comise de catre militanti cu legaturi cu SI, inclusiv cel de saptamana trecuta, in orasul turc de frontiera Suruc, soldat cu 32 de morti.Ankara considera atat PKK, cat si SI organizatii teroriste. Separat, Washingtonul a confirmat, anterior, ca poarta negocieri cu Ankara cu privire la campania lor comuna impotriva SI in Siria.

"Mai mult efort si energie din partea coalitiei" antijihadiste se vor concentra de-acum asupra zonei de frontiera, a declarat John Kirby, un purtator de cuvant al Departamentului de Stat american.
Insa el a respins sugestia potrivit careia Statele Unite au sanctionat atacurile aeriene turce asupra fortelor kurde, in nordul Irakului. Saptamana aceasta, spun analistii, Turcia si-a schimbat pozitia fata de coalitia anti-SI condusa de catre Statele Unite.

Acest partener - ezitant anterior - efectueaza in prezent misiuni de lupta si si-a deschis bazele aeriene avioanelor de lupta americane. Turcia si Statele Unite lucreaza impreuna sa creeze o "zona de securitate" in nordul Siriei, din care militantii SI sa fie eliminati. Zona - de aproximativ 90 de kilometri lungime - pare ca va fi folosita pentru antrenarea fortelor moderate ale opozitiei, potrivit unui corespondent BBC in Turcia.

Ankara spera, afirma corespondentul, ca acest lucru le va permite unor refugiati sirieni in Turcia sa se duca in zona securizata. Insa Demirtas, care conduce Partidul Democratic al Poporului (HDP), a declarat pentru BBC ca adevarata intentie a Turciei este sa efectueze o incursiune in zonele kurde din Siria, cu scopul de a-i impiedica pe kurzii din Siria sa detina controlul asupra unui teritoriu contiguu.

"Turcia nu intentioneaza sa vizeze SI prin zona sa de securitate. Guvernul turc a fost grav perturbat de incercarea kurzilor de a crea un stat autonom in Siria", a subliniat Demirtas. El a adaugat ca presedintele turc Recep Tayyip Erdogan "nu ar lasa niciodata sa se intample acest lucru si va interveni cu orice pret".

"Asadar, zona de securitate are scopul sa-i opreasca pe kurzi si nu SI. De fapt Turcia ar trebui sa coopereze cu fortele kurde pentru a crea aceasta zona. Ar trebui sa colaboreze", a insistat el. Erdogan a declarat anterior ca "nu este posibila continuarea procesului de pace cu cei care ne ameninta unitatea nationala si integritatea". El a plecat in China, insotit de o delegatie de 100 de oameni de afaceri si investitori, intr-o vizita de stat in centrul careia se afla consolidarea relatiilor economice.

Potrivit unui corespondent BBC de la Beijing, actuala criza a frontierei din Turcia ar putea determina Ankara sa cumpere sisteme chinezesti de rachete cu raza lunga de actiune. Tot marti, NATO a discutat despre campania turca impotriva SI si kurzilor. Toate cele 28 de state membre ale Aliantei Nord-Atlantice s-au reunit la Bruxelles pentru a discuta despre "amenintari la adresa Turciei", un stat membru-cheie al blocului militar.

NATO si-a exprimat, in comunicatul final, "solidaritatea puternica" cu Turcia si a transmis condoleante "familiilor victimelor de la Suruc si altor atacuri asupra unor ofiteri de politie si din armata".
Insa, potrivit unor oficiali NATO, citati de agentii, membrii Aliantei Nord-Atlantice au folosit intalnirea cu usile inchise pentru a exercita presiuni asupra Turciei sa nu recurga la o forta excesiva si sa continue negocierile cu reprezentantii minoritatii sale etnice kurde.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri