Casa Alba a respins o petitie online prin care i se cere sa-l gratieze pe Edward Snowden, presedintia indemnandu-l pe fostul consultant NSA si CIA care a dezvaluit amploarea programelor de spionaj americane sa revina in tara pentru a fi judecat, relateaza New York Times in pagina electronica.

Snowden "ar trebui sa vina acasa, in Statele Unite, si sa fie judecat de catre un juriu format din colegi de-ai sai - nu sa se ascunda in spatele unui regim autoritarist", subliniaza Casa Alba intr-un comunicat, referindu-se la Rusia, scrie Mediafax.

El a descarcat o cantitate uriasa de informatii secrete in timp ce lucra ca si consultant al Agentiei Nationale pentru Securitate (NSA), iar apoi a oferit documente unor jurnalisti. El traieste in Rusia, unde procurorii americani nu pot actiona.

Intre altele, el a dezvaluit un program NSA de colectare in masa a unor metadate privind apelurile telefonice efectuate de milioane de americani, program care a fost gasit ilegal de catre o curte de apel federala, in mai.
De atunci, el a devenit celebru pentru unii aparatori ai libertatilor civile si a aparut in legaturi video intr-o serie de conferinte organizate in intreaga lume.

In petitie se subliniaza ca Snowden este "un erou national si este necesar sa fie gratiat imediat".

In raspunsul sau, Casa Alba le multumeste celor 167.000 de persoane care au semnat petitia si afirma ca presedintele Barack Obama a cooperat cu Congresul pentru a gasi un echilibru intre securitatea nationala si ingrijorarile cu privire la libertatile civile.

Insa "decizia periculoasa (a lui Snowden) de a fura si dezvalui informatii clasificate a avut consecinte grave pentru securitatea tarii noastre si oamenii care muncesc zi de zi sa o apere", subliniaza presedintia.

"Daca a simtit ca actiunile sale insemnau nesupunere civila, atunci trebuia sa faca ceea ce au facut cei care au ridicat problema in fata Guvernului lor, si anume sa conteste, sa vorbeasca, sa angajeze o actiune constructiva de protest si - mai ales - sa accepte consecintele actiunilor sale", insista Casa Alba.

Sursa foto: GongTo / Shutterstock.com" rel="nofollow" target="_blank">Edward Snowden, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri