Agricultori francezi au atacat ieri un camion romanesc cu anvelope, dorind sa impiedice ca produsele straine sa patrunda in tara, intr-o actiune de protest fata de scaderea preturilor la produsele alimentare, care i-a adus in pragul falimentului, informeaza site-ul publicatiei Vosges Matin, citat de Mediafax.

Camionul a fost atacat in cadrul unui haos generat de peste 200 de agricultori din departamentul francez Moselle, in reteaua rutiera si autorutiera din nordul regiunii Lorena. In urma incidentului, a fost necesara interventia fortelor de ordine.

"Ne confruntam cu momente prea dificile pentru a ne multumi cu cuvintele frumoase ale unui guvern care incearca sa inabuseasca revolta taraneasca!", a spus Jean-Marc Breme, presedintele FDSEA (Federatia Departamentelor si Sindicatelor Exploatatiilor Agricole) din Moselle, care a solicitat ieri trupelor sa a sustine revolta.

Dezordinea rutiera a inceput catre ora locala 8.30 (9.30, ora Romaniei), cand o coloana formata din 90 de tractoare a intrat pe autostrada A31, catre Thionville, in timp ce aproximativ saizeci de alti manifestanti se indreptau, pe celalalt sens, catre Croix d’Hauconcourt, cu o viteza de 5 km/ora. Urcati la volanul tractoarelor incarcate cu baloturi de fan si pneuri, agricultorii au incurcat circulatia pe reteaua rutiera si autorutiera a departamentului, aproape intreaga zi, situatia revenind la normal abia catre ora locala 18.00 (19.00, ora Romaniei).

In acelasi timp, in sudul departamentului, in jurul nodului A4 si pe Drumul National 4, la intersectia Mittelbronn din Phalsbourg, aproximativ cincizeci de fermieri actionau in acelasi mod, blocand toata circulatia. Conform Direst (directia strazilor), au fost oprite aproximativ 40.000 de vehicule din cauza blocajului, iar prefectura a organizat o celula de criza pentru a urmari avansarea tractoarelor.

In jur de 110 jandarmi, 60 de politisti si 20 de functionari Direst au fost mobilizati pe teren pentru a facilita deplasarea automobilelor. Reteaua secundara creata de ei a redus fluxul de autoturisme, de rulote de calatori venite din Olanda si Belgia, care circulau pe drumurile paralele cu autostrada.

In cadrul protestului, agricultorii au depus gunoi de grajd si anvelope in fata magazinelor (cum s-a intamplat in comunele Maizières, Marly), iar in catre ora locala 14.00 (15.00, ora Romaniei) au inceput sa arda anvelope, fiind necesara interventia pompierilor in directia Luxemburg-Nancy.

Temandu-se de organizatiile de lobby ale agricultorilor, Guvernul francez a anuntat miercuri un pachet cu masuri de urgenta in valoare de 600 de milioane de euro (660 milioane de dolari), care prevede facilitati fiscale si garantii pentru imprumuturi, insa acest ajutor nu a contribuit prea mult la aplanarea tulburarilor. "Niciuna dintre masurile anuntate de Guvern nu are de-a face cu distorsiunea competitiei" reprezentate de fermierii din alte tari, a spus Sander, subliniind ca cei francezi suporta costuri mai mari cu forta de munca si trebuie sa respecte anumite standarde de calitate.

Presedintele francez François Hollande a promis din nou luni, in timpul unei deplasari in cadrul departamentului Le Var, din regiunea franceza Provence-Alpi-Coasta de Azur, sustinerea Guvernului pentru agricultori.
"Trebuie sa actionam. Ministrul nostru al Agriculturii a facut astfel incat noi sa putem pune presiunea necesara pe distribuitori, pe companiile de procesare (...). Efectele vor fi generate de ansamblul acestor actiuni,. (...) Vrem ca agricultorii sa fie siguri, cu fiecare actiune, ca noi suntem de partea lor", a explicat presedintele francez Francois Hollande.

Pe de alta parte, ministrul francez al Agriculturii a aparat marti regulile europene, in cadrul unor declaratii pentru postul de radio France Inter, citate de Le Point. "Agricultura franceza este prezenta in Europa, este o realitate", a declarat el, ca reactie la blocajele pe care agricultorii francezi le-au creat la frontierele cu Germania si Spania. In Franta, "trebuie sa fim motivati de coerenta a ceea ce implementam", sa stim ca reabiltarea preturilor este o strategie pentru a favoriza originea franceza a produselor agricole, a afirmat ministrul. Nu putem, ca guvern francez, sa decidem pentru toate guvernele", a adaugat el.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri