Administratia Bashar al-Assad a condamnat raidurile aeriene efectuate de Turcia in Siria, sesizand Natiunile Unite si acuzand administratia Recep Tayyip Erdogan de sustinerea terorismului, informeaza publicatia libaneza Daily Star.

"Este mai bine mai tarziu decat niciodata, dar oare intentiile Turciei sunt cu adevarat cele de a lupta impotriva grupurilor teroriste Daesh (Stat Islamic), Frontul Al-Nusra si Al-Qaida?", a transmis Ministerul sirian de Externe intr-o scrisoare trimisa Natiunilor Unite, potrivit Mediafax. "Siria respinge tentativa Turciei de a se prezenta drept victima care se apara. Turcia ofera sustinere organizatiilor teroriste", a acuzat diplomatia siriana.

Pe de alta parte, liderii etnicilor kurzi au acuzat Turcia ca incearca sa blocheze crearea unui stat kurd in regiuni din Irak si Siria ocupate de teroristii sunniti. Avioane de vanatoare turce au atacat, in ultimele cinci zile, pozitii are grupului terorist Stat Islamic, in Siria, si ale militantilor kurzi, in nordul Irakului.

Turcia a initiat raidurile aeriene ca reactie la atacul terorist din orasul Suruc, soldat cu 32 de morti si revendicat de reteaua terorista Statul Islamic. Este prima data in ultimii doi ani cand armata turca ataca pozitii ale Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), o grupare paramilitara care lupta de zeci de ani pentru obtinerea autonomiei in Turcia si care este implicata, de circa un an, in confruntari cu reteaua terorista Statul Islamic.

Aripa militara a PKK a revendicat recent uciderea a doi politisti turci care ar fi colaborat cu organizatia terorista sunnita Statul Islamic, activa in Siria, Irak, nordul Egiptului si nordul Libiei. La inceputul lunii iulie, ministrul israelian al Apararii, Moshe Yaalon, afirma ca reteaua terorista Statul Islamic, activa in Irak, Siria si Libia, poate fi invinsa destul de rapid printr-o colaborare stransa a membrilor comunitatii internationale, criticand Turcia, "stat membru NATO", pentru cooperarea cu teroristii sunniti.

"Daca toate tarile care vad grupul terorist Stat Islamic ca inamic ar colabora militar si economic, operatiunile ar fi incununate rapid de succes. Dar nu pot sa nu ma intreb: Turcia cumpara petrol de la grupul terorist Stat Islamic, permite tranzitul islamistilor spre teritorii controlate de aceasta organizatie; si, totusi, este membra NATO. Care este politica lor si care le sunt prioritatile? Sunt diferite de cele ale altor tari? Sa luam, in schimb, exemplul Rusiei: ei pot colabora cu Israelul pentru ca au o pozitie mult mai clara fata de terorismul islamist", declara Moshe Yaalon intr-un interviu acordat cotidianului italian La Repubblica.

Siria se confrunta, incepand din martie 2012, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 220.000 de morti.

Valentina Petrov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri