Martin Erdmann, ambasadorul german la NATO, care a plecat saptamana aceasta, dupa cei 15 ani petrecuti la cartierul militar al blocului militar de la Bruxelles, in postul de ambasador in Turcia, afirma ca spera intr-o relansare a dialogului cu Rusia, intr-un interviu pentru DPA.

In acest interviu acordat DPA, Martin Erdmann, in varsta de 60 de ani, a vorbit despre rolul Germaniei in cadrul Aliantei militare cu 28 de state membre si despre discutiile in curs despre o posibila revigorare a Consiliului NATO-Rusia, care era folosit pana de curand ca forum de discutii si cooperare la nivel politic, potrivit Mediafax.

Rolul Germaniei in cadrul NATO "s-a schimbat in masura in care, astazi, suntem, prin fortele noastre armate, coloana vertebrala a masurilor din cadrul asa-numitului Plan de Pregatire pentru Actiune (Readiness Action Plan), o asigurare oferita partenerilor nostri din nord-estul Aliantei", a declarat ambasadorul, adaugand ca, prin acest rol, Germania "si-a asumat o sarcina cruciala in cadrul Aliantei" Nord-Atlantice.

Erdmann raspunde, la o intrebare a agentiei germane in acest sens, ca intelege criticile la adresa NATO din regiune, potrivit carora se aude prea mult zanganit de arme, Rusia este provocata in mod nenecesar cu exercitii in statele din estul blocului si ca Alianta se foloseste de criza pentru a-si extinde puterea.

"Este ca mersul pe sarma", a apreciat ambasadorul, precizand ca, potrivit declaratiei Summitului NATO din Tara Galilor, "pe de o parte este necesar sa planificam si sa desfasuram masuri de asigurare din perspectiva apararii colective, iar pe de alta parte sa mentinem dialogul cu Rusia". "In ceea ce priveste a doua parte a ecuatiei, nu am ajuns inca in punctul in care vrem sa ajungem, si anume sa reintram in dialog cu Rusia", subliniaza el.
Intrebat de ce, Erdmann raspunde ca "exista opinii diferite in Alianta cu privire la Consiliul NATO Rusia ca forum de dialog".

Intrebat, mai departe, daca Germania sustine reluarea dialogului cu Rusia, el raspunde ca "raspunsul este clar; da", dar adauga ca "nu exista un consens asupra acestui lucru in Alianta la acest moment". Insa lucrurile se misca, afirma el, deoarece aceasta lipsa de dialog cu Rusia este perceputa in prezent, de catre multi, inclusiv in NATO precizeaza ambasadorul, ca o "povara".

"Suntem orientati in mod prea dezechilibrat catre masurile de asigurare", apreciaza ambasadorul Germaniei la NATO, adaugand ca, in opinia sa, "tot mai multe state inteleg ca este mai bine sa reintram in dialog cu Rusia".

O schimbare de politica depinde "farte mult", in opinia lui Erdman, atat de comportamentul Rusiei in privinta sustinerii separatistilor prorusi din estul Ucrainei, cat si de respectarea foii de parcurs stabilite prin procesul de la Minsk, "dar si de alte activitati ale Rusiei in regiune" spune el, evocand anexarea Crimeei, in nordul Marii Negre, conflictul din Abhazia si Osetia de Sud, in estul Marii Negre, dar si conflictele inghetate din regiunea separatista moldoveana Transnistria si din Nagorno-Karabah.

"In toate aceste conflicte, Rusia joaca un rol crucial. Iar intrebarea este: cum se va purta Rusia in viitor fata de aceste conflicte", conchide Martin Erdmann.

Sursa foto: Shutterstock / Moscova

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri