Tunisia a prelungit vineri, cu doua luni, starea de urgenta decretata dupa atacul terorist din data de 26 iunie impotriva hotelului din orasul Sousse, soldat cu 38 de morti, relateaza publicatia Le Monde in pagina electronica.

Fortele armate si cele de securitate sunt consolidate si anumite drepturi sunt restrictionate, cum ar fi mitinguri autorizate. Tunisia nu s-a mai confruntat cu astfel de dispozitii de securitate de la revolta impotriva regimului Ben Ali, in anul 2011, relateaza Mediafax.

Persoane inarmate au atacat pe data de 26 iunie doua hoteluri din statiunea tunisiana Sousse, frecventata de turisti britanici, provocand moartea 38 de persoane si ranind alte 20. Barbati deghizati in turisti au deschis focul la doua hoteluri din Tunisia, Riu Imperial Marhaba si Soviva, cu mitraliere Kalasnikov ascunse in umbrele. Unul dintre teroristi, Seifeddine Rezgui, a fost impuscat mortal de autoritatile tunisiene. "Atacatorul s-a antrenat in Libia in ianuarie, in aceeasi perioada in care s-au aflat acolo si autorii atacului comis la Muzeul Bardo", a declarat Rafik Chelli, un oficial din cadrul Ministerului tunisian de Interne.

In urma autopsiei, doctorii au descoperit in corpul lui Seifeddine Rezgui urmele unui drog, despre care se crede ca ar fi cocaina sau un drog similar acesteia."Autopsia a confirmat faptul ca teroristul a consumat droguri inainte de a comite atacul – aceleasi droguri pe care gruparea radicala Stat Islamic le ofera membrilor inainte de comiterea actelor teroriste, pentru a nu fi constienti de ceea ce fac", a declarat o sursa citata de publicatia Daily Mail. Este binecunoscut faptul ca luptatorii organizatiei teroriste Stat Islamic consuma doze de cocaina pentru ca acest drog ii face sa se simta invincibili pe campul de lupta.

Atacul poarta marca organizatiei teroriste sunnite Stat Islamic, activa in Siria, Irak si Libia. In urma cu doua zile, grupul terorist lansase un apel la comiterea de atentate in perioada Ramadanului. Premierul tunisian Habib Essid a anuntat pe data de 27 iunie intensificarea masurilor de securitate in zona obiectivelor turistice, dupa atacul comis in statiunea Sousse. Seful Guvernului a precizat ca rezervisti ai armatei vor fi mobilizati in statiuni si in apropierea siturilor arheologice, pentru a se asigura ca astfel de atacuri nu se vor mai repeta. De asemenea, el a afirmat ca aproximativ 80 de moschei acuzate ca "raspandesc ura pentru a promova terorismul" vor fi inchise in decurs de o saptamana.

Lideri din toata lumea, dar si clerici musulmani, au condamnat atacurile teroriste comise pe data de 26 iunie in statiunea tunisiana Sousse, la o moschee din Kuwait si la o uzina din Franta, relateaza Deutsche Welle in pagina electronica. Potrivit Departamentului de Stat al SUA, nu exista indicii ca cele trei atacuri ar fi fost coordonate. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a criticat ferm atentatele intr-un comunicat. "Departe de a slabi hotararea comunitatii internationale de a lupta impotriva terorismului, aceste atacuri odioase vor consolida angajamentul ONU de a ajuta la infrangerea celor dedicati crimelor, distrugerilor si anihilarii dezvoltarii umane si culturii", a afirmat purtatorul de cuvant al ONU, Farhan Haq.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri