Vicepresedintele Joe Biden si consilierii sai au inceput sa exploreze o posibila campanie in alegerile primare democrate din 2016, ceea ce ar modifica peisajul in tabara democratica si ar reprezenta o amenintare directa la adresa candidaturii lui Hillary Clinton, relateaza New York Times online.

Ziarul citeaza in editia de sambata surse care au discutat cu Biden si persoane din anturajul sau, potrivit carora consilieri ai vicepresedintelui au inceput sa contacteze lideri si donatori democrati care nu s-au angajat inca sa o sustina pe Clinton sau care sunt tot mai ingrijorati de punctele slabe tot mai vizibile ale candidatei, potrivit Mediafax.

Aceste discutii au fost purtate de cele mai multe ori de catre seful de Cabinet al lui Biden, Steve Ricchetti, in mod discret, la telefon, sau in intalniri fata in fata. In cele mai multe cazuri, ele au la baza simpatia tot mai mare fata de vicepresedinte, dupa moartea fiului sau Beau, la varsta de 46 de ani, in mai.

Potrivit unei editorialiste NYT, Biden a organizat intalniri la resedinta sa, in care "vorbeste cu prieteni, membri ai familiei si donatori despre o intrare" in cursa democrata, impotriva lui Clinton, in statele Iowa si New Hampshire, care se vor pronunta primele asupra nominalizarii democrate in alegerile prezidentiale.

Un vechi sustinator al lui Biden a declarat ca vicepresedintele a fost profund miscat de dorinta fiului sau ca el sa candideze. "Era atat de apropiat de Beau si (moartea acestuia) a fost atat de sfasietoare, incat, sincer, initial am crezut ca va ramane cu inima impietrita", a declarat Michael Thornton, un avocat din Boston si sustinator al lui Biden. "Dar am vazut niste niste indicii ca poate vrea (sa candideze) - «asta este ceea ce ar fi vrut Beau sa fac»", adaugat el ca i-a spus vicepresedintele.

In cazul in care va decide sa candideze, lui Biden nu-i va fi usor, noteaza ziarul. Clinton se bucura de o sustinere imensa in randul democratilor, inspirati de ideea de a alege prima femeie presedinte, iar campania ei a strans deja milioane de dolari. Pe de alta parte, Biden, in varsta de 72 de ani, a gafat in trecut, inclusiv in campanie, si se confrunta cu o sarcina dificila in a-si construi o echipa de teren, comenteaza publicatia.

Lumea politica americana vorbeste de mai mult timp despre o eventuala candidatura a democratului, care nu si-a declarat pana acum intentiile. Hillary Clinton, in varsta de 67 de ani, este favorita in alegerile primare care incep in februarie 2016, insa imaginea i-a fost afectata de mai multe scandaluri, indeosebi de dezvaluirea ca a creat si utilizat un sistem de mesagerie privata pe cand a fost secretar de Stat, in perioada 2009-2013, ceea ce complica accesul legal la arhivele oficiale.

In aceasta faza ea domina sondajele, insa senatorul independent Bernie Sanders provoaca entuziasmul aripii stange a Partidului Democrat si ar putea putea reprezenta o amenintare in alegerile primare din statul New Hampshire, un scrutin cu o incarcatura simbolica foarte puternica, deoarece are loc la inceputul primarelor. Joe Biden a candidat in alegerile primare democrate in 1998 si 2008, dupa care a a fost ales de catre Barack Obama ca partener in cursa pentru Casa Alba.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri