Grecia ar putea cere 24 de miliarde de euro intr-o prima transa din noul imprumut, in august, pentru a-si sustine bancile si a rambursa la termen o rata catre Banca Centrala Europana (BCE), scrie un ziar proguvernamental in editia de duminica, citat de Reuters in pagina electronica.

Atena negociaza, in prezent, cu Comisia Europeana (CE) si Fondul Monetar International (FMI) sa obtina un ajutor in valoare de pana la 86 miliarde de euro, al treilea din 2010 incoace, relateaza Mediafax.

Ziarul Avgi, apropiat Guvernului Syriza (extrema stanga), scrie ca autoritatile se asteapta sa incheie negocierile cu creditorii pana la jumatatea lui august. Prima transa, de 24,36 miliarde de euro, va fi folosita pentru recapitalizarea initiala cu zece miliarde de euro a bancilor elene, pentru rambursarea unui credit de urgenta in valoare de 7,16 miliarde de euro, iar 3,2 miliarde de euro vor fi dati pe obligatiuni grecesti detinute de catre BCE si pe alte plati, scrie ziarul.

Potrivit unor estimari, bancile grecesti ar putea avea nevoie de pana la 25 de miliarde de euro pentru a fi recapitalizate, un deficit agravat de o scurgere din depozite atunci cand impasul cu creditorii ameninta locul tarii in zona euro. Iesirea banilor din tara a determinat autortatile sa impuna masuri de control asupra pietei de capital pe 29 iunie, pentru a impiedica o prabusire financiara.

In schimbul finantarii, Grecia a acceptat sa efectueze reforme, inclusiv sa ajustze semnificativ pensiile, sa creasca TVA, sa refaca sistemul negocierii colective, dar si masuri de liberalizare a economiei si limitare a cehltuielilor publice. Daca negocierile nu vor fi finalizate la timp, autoritatile europene ar putea sa fie nevoite sa ofere o finantare temporara suplimentara, la fel ca creditul-punte din iulie. Avgi scrie ca aceasta posibilitate nu a fost discutata cu creditorii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri