Astronautii de la bordul Statiei Spatiale Internationale (ISS) vor manca pentru prima data, luni, frunze proaspete de salata romana, care provin de la plante cultivate in spatiu, la bordul avanpostului orbital, informeaza ibtimes.co.uk.

Frunzele de salata, cultivate in conditii de microgravitatie, vor fi spalate cu un agent de curatare pe baza de acid citric, inainte de a fi consumate. Jumatate dintre acele plante vor fi trimise pe Pamant, pentru ca savantii de la sol sa elaboreze o serie de analize in privinta viitoarelor culturi de plante din spatiu. Ele au fost deja testate in ceea ce priveste siguranta microbiologica, scrie Mediafax.

Tehnologia de cultivare in spatiu a plantelor reprezinta un element crucial pentru viitoarele misiuni spre Marte - si dincolo de aceasta planeta - care vor avea la bord echipaje umane. Prima etapa a sistemului a fost initiata in luna mai, atunci cand semintele de salata au fost udate pentru prima data. Apoi, noile plante au fost trimise pe Terra, dupa o crestere in spatiu de 33 de zile. Un alt lot de seminte a fost activat in iulie, dupa ce a fost depozitat in spatiu mai bine de un an.

Tehnologia de crestere a plantelor in spatiu, conceputa de Orbital Technologies Corp (Orbitec), a fost livrata la bordul ISS alaturi de doua ladite continand seminte de salata si o ladita cu seminte de Zinnia in timpul unei misiuni de tip cargo de aprovizionare a statiei, realizata de compania SpaceX, in aprilie 2014. Sistemul contine un pat nutritiv iluminat cu LED-uri rosii, albastre si verzi, pentru a stimula cresterea plantelor.

Lungimile de unda rosii si cele albastre emit mai multa lumina decat LED-urile verzi si sunt mai eficiente in ceea ce priveste conversia de putere. LED-urile verzi au fost adaugate pentru ca plantele sa para in cele din urma un aliment comestibil, nu plante ciudate si rosii. In plus fata de adaosul de prospetime pe care il aduc in meniul zilnic si de valoarea lor nutritiva, plantele cultivate in aceste unitati spatiale vor juca si un rol psihologic, contribuind la eliminarea stresului astronautilor, care vor avea posibilitatea de a "gradinari" in timpul misiunilor spatiale indelungate.
Rezultatele experimentelor cu plantele cultivate in spatiu vor putea fi aplicate apoi si la sol, pe Terra, prin amenajarea unor uzine de plante si a altor structuri agricole, care necesita cantitati mici de apa si in care lumina este furnizata pe cale electrica.

Salate si alte legume sunt cultivate in prezent de compania Growing Underwood in subteranele Londrei, in tuneluri din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, folosind un sistem hidroponic si o tehnologie LED, similara aceleia care este utilizata pe ISS. Sistemul este studiat si de multe tari din Orientul Mijlociu, care nu dispun de cantitati suficiente de apa pentru o irigare eficienta a culturilor agricole.

Sursa foto: Pamantul vazut de pe Luna/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri