In pofida faptului ca Grecia a fost prima dintre cele cinci tari care au apelat la imprumuturi de urgenta, la momentul actual se regaseste in aceeasi ipostaza din care a plecat. Navigheaza pe acest slide pentru a vedea unde se situeaza celelalte state pe drumul redresarii?

Irlanda, cea mai performanta

Irlanda, cea mai performanta

Irlanda a tinut "capul de afis" al reformei economiei statelor de la periferia Zonei Euro. Aceasta tara a inregistrat o crestere in termeni reali de 5,2% in anul 2014, economistii PwC estimand o crestere economica de pana la 3,9% in decursul acestui an. De fapt, Irlanda a fost prima dintre economiile periferice PIIGS al carei PIB a depasit nivelul de dinainte de criza.

Patryk Kosmider / Shutterstock.com

Spania, restructurarea functioneaza

Spania, restructurarea functioneaza

In opinia economistilor PwC, cresterea accentuata de aproximativ 3% din acest an va imbunatati treptat profitabilitatea sistemului financiar si va contribui la reducerea numarului de credite neperformante. Spania si-a pastrat de asemenea cadenta reformelor structurale in ultimele 12 luni, cu politici menite sa reduca nivelul somajului, pe termen mediu. Din aceste motive, Spania este de asteptat sa-si depaseasca nivelul PIB-ului pre-criza pana in 2017.

Spania / Shutterstock

Portugalia mai are inca de lucru

Portugalia mai are inca de lucru

Portugalia a facut, de asemenea progrese, de la momentul imprumutului, dar nu in aceeasi masura ca Irlanda si Spania. Economia inregistreaza o crestere ciclica, raportand o crestere a PIB in 2014, pentru prima data din 2010. Dar in continuare mai are cateva probleme structurale de depasit. De exemplu, datoria sa publica raportata la PIB atinge 130%, al doilea cel mai mare nivel dintre cele cinci economii care au necesitat imprumuturi de urgenta.

AGIF / Shutterstock.com

Cipru continua reformele

Cipru continua reformele

Grecia a ramas in urma Ciprului, care si-a mutat atentia de la reforma finantelor publice - guvernul afisand deja un surplus primar sanatos de 2,9% din PIB- asupra reformelor structurale din sectoare precum sanatatea si telecomunicatiile. Cipru este asadar inca in etapa de "reforma" a programului sau, dar face progrese rezonabile.

Kirill__M / Shutterstock.com

Ce urmeaza pentru statele periferice din Zona Euro?

Ce urmeaza pentru statele periferice din Zona Euro?

Potrivit economistilor PwC, sunt 3 procese din Zona Euro la care companiile ar trebui sa fie atente in urmatoarele saptamani si luni:

  • In primul rand, evolutia negocierilor pentru cel de-al treilea acord de finantare pentru Grecia.
  • In al doilea rand, orice semne de consolidare a cresterii economice in tarile de la periferia Zonei Euro;
  • In al treilea rand, testele de stres pregatite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) programate pentru anul viitor.

"Pe termen lung, mare problema este cea a nivelului ridicat al datoriei publice si, in anumite cazuri, a datoriei private. Realizarea de excedente bugetare primare ar trebui sa contribuie la stabilizarea nivelurilor datoriei publice. Insa adevaratele beneficii vor aparea la momentul accelerarii cresterii PIB-ului nominal, in mod special dupa ce nivelul inflatiei va reveni in apropierea tintei de aproximativ 2% anual", a declarat Richard Boxshall, economist senior al PwC.

Editia lunii august a PwC Global Economy Watch poate fi accesata aici.

Sursa foto: Alta Oosthuizen / Shutterstock