Bursele si pietele valutare asiatice au inchis in scadere luni, pe fondul temerilor investitorilor legate de impactul incetinirii cresterii celei de-a doua mari economii a lumii, desi Banca centrala din China se pregateste sa inunde sistemul bancar cu lichiditati pentru a stimula creditarea si, implicit, pentru a compensa efectele deciziei din urma cu doua saptamani de a devaloriza yuanul, care a luat prin surprindere investitorii, scrie The Wall Street Journal.

Cel mai mare declin a fost cunoscut de Bursa din Shanghai, care a coborat luni cu 8,7%, cel mai mult dupa 2007. La originea declinului se afla ingrijorarea investitorilor ca avansul economiei chineze ar putea incetini semnificativ, scrie MarketWatch.

In ultima saptamana Banca centrala din China a realizat deja trei interventii pentru a stimula lichiditatea bancara, prin injectii in valoare totala de aproximativ 350 miliarde de yuani. In pofida acestui fapt ratele interbancare au ramas ridicate, ceea ce sugereaza ca urmatoarea miscare a Chinei va fi de a reduce ratele rezervelor bancare pentru a "elibera" alti 678 de miliarde de yuani, destinati creditarii. De asemenea, au fost interzise retragerile de la ATM-uri.

Declinul pietelor asiatice de capital a urmat scaderilor accentuate consemnate vineri de actiunile din Statele Unite si Europa. Pentru a creste competivitatea exporturilor, autoritatile chineze au decis in urma cu doua saptamani sa devalorizeze yuanul, luand prin surprindere investitorii, care asteapta urmatoarea miscare a autoritatilor de la Beijing.

Decizia de duminica a autoritatilor chineze de a permite fondurilor de pensii chineze sa pompeze miliarde in piata de capital pentru prima data, nu a reusit sa-i linisteasca pe investitori, scrie CNBC. Indicele Shanghai Composite a coborat cu 9,5%, iar indicele Shenzhen cu 7,7%.


source: tradingeconomics.com

La Hong Kong, indicele Hang Seng a scazut cu 5,06%, Nikkei Stock Average al bursei din Tokyo cu 4,6%, in timp ce indicele australian S&P ASX 200 a pierdut 2,7%. Pe piata valutara, ringgit-ul malaysian a atins minimul ultimilor 17 ani, moneda thailandeza baht la cel mai redus nivel din 6 ani, iar won-ul sud-coreean la un minim al ultimilor patru ani, fata de dolar.

Fondurile de pensii, care puteau anterior sa plaseze bani numai in depozite bancare si bilete de trezorerie, vor avea de acum posibilitatea de a investi pana la 30% din activele nete in activele tarii, fonduri de capital si alte vehicule investitionale. Impreuna, fondurile de pensii dispun de active de peste doua trilioane yuani (322 miliarde dolari), care pot fi investite, ceea ce inseamna ca 600 miliarde yuani (97 miliarde dolari) ar putea ajunge, teoretic, in piata de capital.

Cu toate acestea, intrarea fondurilor de pensii pe piata de capital, desi reprezinta o veste buna pentru investitori, nu este insa o noutate, o deciziei in acest sens fiind anuntata de multa vreme. Pe termen lung, impactul va fi pozitiv, deoarece piata de capital din China este dominata de investitorii de retail. Asadar, a aduce mai multi investitori institutionali intr-o piata volatila, ar putea fi interpretata mai mult drept o masura pe termen mediu si lung.

FMI: Este prematur sa discutam de o criza in China

Dar, acum, investitorii sunt interesati sa vada ca guvernul chinez isi va reorienta eforturile inspre sprijinirea unei economii slabite de relaxarea politicii monetare. Acest lucru ar putea genera un efect pozitiv asupra pietei de capital. Cum ratele reale ale dobanzilor in China sunt foarte ridicate, cea mai buna solutie ar putea fi intr-adevar reducerea rezervelor minime obligatorii, masura care ar trebui sa imbunatateasca nivelul de comsum si castigurile corporative.

Activitatile fabricilor din China au inregistrat in august cel mai pronuntat declin din ultimii sase ani si jumatate, pe fondul scaderii cererii interne si externe, amplificand temerile legate de cererea scazuta de petrol din al doilea mare consumator de titei din lume, transmite Reuters. De altfel, analistii citati de CNBC, apreciaza ca autoritatile vor apasa pedala monetara in curand.

In pofida ingrijorarilor exprimate de investitori, in ceea ce priveste stabilitatea economica si financiara a Chinei, Fondul Monetar International (FMI), a incercat sa linisteasca preocuparile acestora, afirmand ca incetinirea economica a tarii si o scadere brusca in piata de capital nu anunta o criza, ci o "necesara" ajustare pentru a doua cea mai mare economie a lumii.

"Politicile monetare au fost foarte expansive in ultimii ani si este necesara o ajustare", a spus Carlo Cottarelli, director executiv al FMI pentru Italia si Grecia, citat de CNBC, intr-o conferinta de presa. "Este cu totul prematur sa vorbim despre o criza in China."

testing / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri