Statele Unite urmeaza sa trimita "foarte curand" avioane de vanatoare de tip F-22 in Europa, in cadrul unui efort mai larg de sustinere a membrilor est-europeni ai NATO ingrijorati de interventia Rusiei in Ucraina, a anuntat luni Deborah James, secretarul Fortelor Aeriene, relateaza Reuters online.

James nu a oferit detalii despre numarul exact de avioane, data sau locul in in care vor fi trimise, dar a subliniat ca aceasta mobilizare urmeaza indemnul secretarului Apararii Ash Carter la o abordare mai echilibrata fata de Rusia, potrivit Mediafax.

Aceasta prima mobilizare in Europa a avioanelor de vanatoare de tip F-22 produse de Lockheed Martin Corp, in afara show-urilor aeriene, este perceputa ca o masura care raspunde ingrijorarilor tot mai mari in randul aliatilor NATO fata de agresiunea militara rusa.Fortele Aeriene folosesc avioane de vanatoare de tip F-22 invizibile pe radar in unele atacuri impotriva gruparii Statul Islamic, acestea fiind de altfel si primele misiuni de lupta ale acetor aeronave.

"Activitatea militara a Rusiei in Ucraina continua sa ne provoace ingrijorari mari atat noua, cat si aliatilor nostri", a declarat James luni intr-o conferinta de presa la Pentagon. "In opinia US Air Force, o mobilizare a F-22 reprezinta, cu siguranta, un atu", a subliniat ea.

Seful Statului Major al Fortelor Aeriene, generalul Mark Welsh a declarat ca aceasta prima mobilizare in misiuni de antrenament in Europa le va permite fortelor americane sa se antreneze impreuna cu parteneri NATO, in intreaga Europa, in vederea testarii capacitatii avioanelor de a comunica si lupta alaturi de avioane de tip Eurofighter si de alte tipuri avansate de avioane de razboi.

James a apreciat ca mobilizarea le va oferi pilotilor F-22 experienta pe teren european. Fortele Aeriene au mobilizat, anterior, acest tip de avion in Japonia si Coreea de Sud. Welsh a declarat, de asemenea, ca aceasta mobilizare le va permite avioanelor de vanatoare sa utilizeze instalatii care ar putea fi folosite in viitoare conflicte.

Aeronava monopost cu doua motoare, tactica si invizibila pe radar, a fost conceputa de Lockheed and Boeing Co ca un avion de vanatoare superior, dar poate fi folosita si pentru atacuri la sol, in razboiul cibernetic si in misiuni in domeniul informatiilor. Ea a intrat in serviciu in decembrie 2005, iar ultimul avion de tip F-22 a fost livrat Fortelor Aeriene in 2012.

Sursa foto: F-22/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri