Peste 200.000 de imigranti au ajuns anul acesta pe insulele grecesti situate in est, la Marea Egee, iar jumatate dintre ei numai in ultimele doua luni, a declarat ministrul Porturilor, Thodoris Dritsas, miercuri, pentru televiziunea greaca, relateaza DPA in pagina electronica.

Grecia - supraindatorata - a fost coplesita de un aflux de imigranti - majoritatea refugiati din calea razboiului din Siria - care cauta protectia Uniunii Europene (UE). Multi sosesc pe insulele grecesti in barci supraaglomerate dinspre Turcia, in speranta sa ajunga in tari bogate ca Germania. Dritsas nu a spus cati imigranti au traversat deja frontiera greaca in Macedonia anul acesta, scrie Mediafax.

"Este imposibil sa faci fata unui asemenea aflux", a declarat Tasia Christodoulopoulou, ministrul insarcinat cu Migrarea. Cea mai mare problema este inregistrarea imigrantilor, a subliniat ea, in contextul in care acest proces necesita 20-30 de minute pentru fiecare persoana in parte, iar zilnic sosesc sute de persoane.

Feribotul Eleftherios Venizelos a adus miercuri, la Pireu, in apropiere de Atena, aproximativ 2.500 de refugiati de pe Insula Lesbos, potrivit pazei de Coasta. Alti 800 au sosit in nordul portului Kavala (nord-est) si urmau sa fie transportati la frontiera cu Macedonia miercuri. Potrivitunor estimari, zeci de mii de imigranti au parasit Grecia si au trecut in Balcani, traversand Macedonia si Serbia, pentru a reintra pe teritoriul Uniunii Europene (UE) in Ungaria.

2.100 de "rangeri de frontiera" vor patrula din septembrie la frontiera Ungariei

Autoritatile unguresti au inregistrat un numar-record de 2.533 de intrari ilegale din Serbia numai marti, cu 460 mai multe decat cu o zi inainte, potrivit unor date statistice publicate miercuri. Multi au putut sa escaladeze gardul de sarma ghimpata de la frontiera, ridicat de Guvernul conservator al lui Viktor Orban cu scopul de a impiedica imigrantii sa patrunda in tara.

Intr-o incercare de a-si consolida si mai mult frontiera, Ungaria intentioneaza sa creeze o forta de politie de frontiera speciala. Seful politiei, comisarul Karoly Papp, le-a spus jurnalistilor la Budapesta ca 2.100 de "rangeri de frontiera", ofiteri de politie, urmeaza sa inceapa sa patruleze de la jumatatea lui septembrie.

Refugiatii au putut sa-si continue calatoria catre Ungaria in weekend, dupa ce autoritatile din Macedonia au cedat presiunilor si au deschis frontiera celor cateva de mii de refugiati blocati in zona. De atunci, peste 10.000 de persoane au sosit in Serbia, unde rata sosirii refugiatilor a crescut vertiginos, de cateva ori, fata de lunile anterioare.

CE aloca 1,5 milioane de euro ajutoare de urgenta Serbiei si Macedoniei

Comisia Europeana le furnizeaza Serbiei si Macedoniei 1,5 milioane de euro ca ajutor de urgenta, pentru ca acestea sa ofere servicii de baza refugiatilor si imigrantilor care sosesc acolo, a anuntat CE miercuri. Criza imigrantilor din Europa urmeaza sa monopolizeze agenda summitului de la Viena, joi, intre UE si cele sase tari vest-balcanice - Albania, Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Macedonia si Serbia.

AI indeamna la "regandire urgenta" a politicilor de azil europene

Concomitent, Amnesty International (AI) a criticat sistemul de azil al UE, care prevede ca migrantii sa-si formuleze cererile in primul stat UE pe al carui teritoriu intra. Gauri van Gulik de la Amnesty a subliniat ca refugiatii care sosesc in Grecia se confrunta cu o "alegere imposibila" - intre "conditiile ingroozitoare de primire si detentie" si o "potentiala calatorie clandestina si periculoasa" pentru a ajunge in alte parti ale blocului.

Amnesty a indemnat, cu o zi inainte de Summitul de la Viena, la o "regandire urgenta" a politicilor Europei in domeniul azilului. "In absenta flagranta a unor rute suficient de sigure si legale catre Europa, oamenii n-au de ales decat sa se imbarce in calatorii ilegale pline de riscuri", a subliniat van Gulik.

Sursa foto: Imigranti/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri