Fostul premier grec Alexis Tsipras le-a cerut sambata sustinatorilor sai sa ii acorde un nou mandat de sef al Guvernului, pentru a finaliza transformarea politica a tarii, in conditiile in care partidul sau Syriza pierde din avans in sondaje, inaintea alegerilor de luna viitoare, relateaza Reuters.

Alexis Tsipras a demisionat brusc saptamana recuta, la cateva zile dupa ce a incheiat cu creditorii internationali un acord de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro. El a luat aceasta decizie pentru a reprima rebeliunea unor parlamentari de extrema-stanga si a-si consolida puterea. Dar pariul lui Alexis Tsipras, prin convocarea alegerilor anticipate la 20 septembrie, s-ar putea intoarce impotriva lui, sondajele de opinie sugerand ca majoritatea grecilor dezaproba decizia sa de a cere un nou mandat si modul in care a gestionat negocierile cu creditorii, potrivit Mediafax.

Syriza avea in mai un avans de 15,2 puncte procentuale in fata partidului conservator Noua Democratie. Dar avansul s-a redus treptat de atunci si a ajuns la 1,8 puncte procentuale, potrivit unui sondaj MRB realizat pentru saptamanalul Agora si publicat sambata. Alte sondaje arata de asemenea reducerea avansului pentru Syriza, sugerand ca opinia publica s-ar putea indrepta spre Noua Democratie. Un sondaj Alco publicat duminica de ziarul Proto Thema arata ca diferenta intre Syriza si Noua Democratie era de numai 1,5 puncte procentuale.

Un sondaj Kapa Research publicat duminica de ziarul To Vima credita Syriza cu 27,3 la suta, fata de 24,2 la suta pentru Noua Democratie. Conform sondajului, 57,5 la suta dintre respondenti au o parere negativa despre felul in care Guvernul de stanga a gestionat negocierile cu creditorii internationali.

Alexis Tsipras a declarat ca vrea sa incheie ceea ce a inceput cand Syriza a castigat alegerile din ianuarie. "Impotriva noastra este vechiul sistem politic care a impins tara spre tragedie, care a construit regimul ce ne-a condus spre acorduri de finantare", a afirmat el la o reuniune a Comitetului central al partidului, din Atena. "Noi vrem sa demolam acest regim", a adaugat el.

Alexis Tsipras le-a cerut sustinatorilor sa lupte impotriva vechiului sistem politic si si-a justificat decizia de a accepta un al treilea pachet de asistenta financiara. "Nu regretam ca am luptat sau ca am ales in final sa evitam catastrofa", a spus el. "Cine vrea sa scape are dreptul sa o faca, dar noi mergem inainte, nu am dus cele mai bune lupte inca", a adaugat el, referindu-se la un grup care s-a desprins din Syriza si a format partidul Unitatea Populara.

Sondajul MRB credita Unitatea Populara cu 4,2 procente - peste pragul de 3 procente necesar pentru a intra in Parlament - in timp ce Syriza avea 24,6% si Noua Democratie 22,8%. De asemenea, sondajul arata ca 68,6% dintre respondenti dezaproba demisia lui Tsipras de saptamana trecuta. Toate sondajele recente arata ca Syriza nu are sanse sa obtina majoritatea absoluta, iar Grecii Independenti, aliatii sai din fosta coalitie de guvernare, nu ar urma sa mai intre in Parlament.

Alexis Tsipras a exclus cooperarea cu principalele partide de opozitie proeuropene - Noua Democratie, socialistii de la PASOK si To Potami (centru) - astfel ca, daca Syriza castiga alegerile si liderul sau nu isi schimba parerea, ar putea urma un nou scrutin.

Sursa foto: Mediafax

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri