Juristi si activisti umanitari cehi au denuntat miercuri inscriptionarea de catre politisti a unor numere pe mainile refugiatilor arestati la bordul unor trenuri, in timp ce autoritatile afirma ca acest lucru permite identificarea familiilor, relateaza AFP in pagina electronica.

"Nicio lege nu permite marcarea oamenilor in acest fel", a declarat Zuzana Candigliota, o avocata de la Liga Ceha a Drepturilor Omului. In Europa de Est, procedeul aminteste in mod inevitabil de cel folosit de catre nazisti pentru identificarea prizonierilor din lagarele de concentrare, potrivit Mediafax.

Politisti au utilizat, marti, markere pentru a scrie numere pe pielea a 214 refugiati, majoritatea sirieni, arestatii la frontiera, la bordul unor trenuri care veneau din Austria si Ungaria.
Insa nu este vorba despre un caz izolat. O purtatoare de cuvant a Ministerului ceh de Interne, Lucie Novakova, a declarat ca aceste marcaje au fost introduse din cauza numarului mare de copii refugiati. "Obiectivul nostru este sa impiedicam ca acesti copii sa se piarda", a declarat ea pentru AFP.

Purtatoarea de cuvant a politiei pentru straini Katerina Rendlova a declarat, la randul ei, ca este vorba despre identificarea familiilor. "Inscriptionam, de asemnea, codul trenului la bordul caruia calatoresc, pentru a sti catre ce tara trebuie sa-i trimitem in caz de readmisie", a spus ea.

Spre deosebire de alte state europene, autoritatile cehe continua sa afime ca imigrantii ilegali este necesar sa fie trimisi catre tarile prin care au intrat in UE, invocand Regulamentul de la Dublin, care permite acest lucru. Un sondaj, realizat in august asupra unui esantion de 1.040 de cehi, a dezvaluit ca 93% dintre ei credeau ca refugiatii este necesar sa fie trimisi in tarile lor de origine.

Rendlova a declarat ca refugiatii "primesc de obicei numere pe foi de hartie, dar le arunca". "Ei au acceptat sa fie marcati, nu au probleme cu acest lucru, stiu ca este in interesul lor", a adaugat ea.

Juristii nu sunt de aceeasi parere. "Eu cred ca ei accepta, deoarece cred ca politistul are dreptul sa faca asa ceva", a declarat Candigliota. "Stiu ca situatia este dificila, deoarece refugiatii nu au documente de identitate, dar din punct de vedere legal acest lucru nu este corect", a declarat pentru AFP Marek Dufek, un jurist de la Praga.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri