Peste 13.000 de imigranti - peste asteptari - au trecut din Ungaria in Austria sambata si duminica, a anuntat politia austriaca duminica, iar 14 trenuri ungare au adus duminica mii de imigranti la statia ungara de frontiera Hegyeshalom, de unde au urcat in trenuri catre Austria, relateaza AP online.

Politia ungara nu a intervenit in timp ce imigrantii care soseau cu aceste trenuri au trecut duminica frontiera in Austria, beneficiind astfel de o decizie-surpriza a Ungariei de a nu mai verifica vizele pasagerilor din trenuri internationale, o masura la care a recurs anterior pentru a bloca drumul imigrantilor catre Europa de Vest, potrivit Mediafax.

Politia nu a verificat documentele pasagerilor acestor trenuri, in principal imigranti, care au urcat la bordul unor trenuri catre Austria. Arabi, asiatici si africani care au traversat, intr-o calatorie de mai multe saptamani, Turcia, Grecia si Balcanii pentru a ajunge in Ungaria si a intra in Uniunea Europeana (UE), au fost surprinsi, duminica, sa constate ca li se permite sa cumpere bilete de tren catre Austria si Germania. Ungaria a insistat saptamana trecuta ca nu va mai permite acest lucru.

"No check, no problem"

Vanzatori de bilete din Gara Keleti din Budapesta nu au raspuns atunci cand au fost intrebati de AP de ce vand azilantilor bilete catre Viena. Mai multi imigranti au declarat pentru agentia americana ca se asteptau sa fie respinsi, dar ca au putut sa cumpere cu usurinta bilete de tren catre Viena, fara sa le fie verificata viza.

"No check, no problem" ("Fara verificari, fara probleme"), a declarat Reza Wafai, un afgan in varsta de 19 ani din Bamiyan, care spera sa ajunga la rude, in Dortmund (Germania), aratand AP biletul catre Viena, in valoare de 9.135 de forinti (32,50 de dolari), pe care tocmai il cumparase. Tanarul calatorea fara pasaport, avand asupra sa doar un document ungar de solicitant de azil.

Potrivit reglementarilor europene, solicitantii de azil sunt obligati sa caute refugiu in tarile prin care au intrat pentru prima data pe teritoriul UE. Insa se pare ca niciunul dintre imigranti nu vrea sa ceara azil in Ungaria, al carei Guvern construieste o bariera la frontiera cu Serbia, pentru a opri intrarea azilantilor in tara.

"Revenire la normalitate"

Un purtator de cuvant al Guvernului ungar, Zoltan Kovacs, a declarat pentru agentia The Associated Press ca Ungaria a decis sa renunte la verificarea vizelor calatorilor cu trenul, o masura introdusa abia marti, deoarece o scadere brusca a numarului de imigranti a fost posibila dupa ce Germania si Austria au decis sa accepte mii de solicitanti de azil blocati in Ungaria. Budapesta a folosit o flota de 104 autobuze pentru a goli Gara Keleti si principalele autostrazi din tara de peste 4.000 de imigranti, pe care i-a condus la frontiera.

Circulatia libera a imigrantilor cu trenul, duminica, a reprezentat un efort "de revenire la normalitate", a declarat Kovacs. "Saptamana trecuta, situatia securitatii a fost de asa natura ca am fost nevoiti sa intensificam verificarile", a spus el, referindu-se la un efort de a le cere presupusilor imigranti sa prezinte vize de calatorie atunci cand cumparau bilete de tren. Masura a blocat, teoretic, toti imigrantii sa treaca frontiera cu trenul.

"Acum, oricine poate cumpara un bilet din nou, iar acest lucru este normal. Politia nu verifica, de obicei, bilete, iar caile ferate nu verifica vize", a spus Kovacs. Insa, complicand lucrurile, aflate mereu in schimbare, compania feroviara austriaca a declarat pentru AP ca planuia sa intrerupa legaturile cu Hegyeshalom luni. Ele urmeaza sa inlocuite cu linii directe Viena-Budapesta, a declarat Sonya Horner, o purtatoare de cuvant. Ramane de vazut daca politiile ungara sau austriaca vor verifica aceste trenuri in cautare de imigranti care calatoresc fara vize, noteaza AP.

Valul de imigranti de duminica, mai mare decat se astepta, poate crea o provocare pentru structurile de sustinere a azilantilor in Germania. Hans Peter Doskozil, seful landului austriac Burgenland (est), a declarat pentru AP ca peste 13.000 de imigranti au venit din Ungaria sambata si duminica, mai multi decat erau asteptati, si ca numai aproximativ 90 dintre ei au cerut azil in Austria, aproape toti ceilalti intentionand sa se instaleze in Germania.

Un purtator de cuvant al politiei austriece, Gerald Pangl, a declarat ca Austria le-ar cere azilantilor, in mod normal, sa completeze documente la sosire, dar erau atat de multi incat acest lucru nu a fost posibil. "In acest moment, in aceasta situatie exceptionala, nu putem face fata procedurii, nu putem inregistra toti refugiatii", a declarat el.

Tensiuni in marea coalitie a lui Merkel

Afluxul a relevat tensiunile dintre cele trei partide care fac parte din Guvernul condus de catre cancelarul Angela Merkel. Ea a participat duminica la o reuniune cu lideri au Uniunii Crestin-Sociale (CSU), care ii critica decizia de a primi imigrantii blocati in Ungaria, dar si cu social-democratii (SPD), care ii sustin gestul, dar vor mai mult ajutor de la restul Europei.

Papa Francisc a dat un exemplu, duminica, parohiilor si manastirilor catolice din intreaga Europa, anuntand ca Vaticanul urmeaza sa gazduiasca doua familii de refugiati si indemnandu-le sa adaposteasca fiecare dintre ele macar o familie. "In fata tragediei zecilor de mii de refugiati care fug din calea mortii aduse de razboi si foamete si care se afla pe drum catre o speranta la viata, Evanghelia ne indeamna sa ne apropiem de cei mai mici si mai abandonati", le-a spus Francisc pelerinilor si turistilor din Piata Sfantul Petru.

Ei au sosit cu miile in Germania, cu trenuri, autobuze si masini. Autoritatile depun eforturi sa-i inregistreze si sa le asigure adapost, iar la fiecare oprire imigrantii au fost intampinati cu urale, mancare si jucarii pentru copii. Cei mai multi germani au fost primitori, insa gruparile de extrema-drepata au protestat fata de venirea lor.

Frontex, Agentia UE pentru frontiere externe, afirma ca peste 340.000 de persoane au intrat anul acesta pe teritoriul celor 28 de state membre ale Uniunii, majoritatea fugind din calea unor incalcari ale drepturilor omului in Siria, Afganistan, Iran, Somalia si Eritreea.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri