Am tot auzit de-a lungul anilor de diferite concepte de orase plutitoare, fabrici plutitoare sau diferite facilitati care au fost construite pe apa, iar acum iese la lumina o noua inovatie care ar putea revolutiona cu totul modul in care se face agricultura.

Incalzirea globala isi spune cuvantul, iar omenirea trebuie sa incerce sa gaseasca solutii alternative traiului si alimentatiei in viitor. Solurile devin tot mai uscate din cauza caldurii excesive, iar sistemele de irigatie aproape ca nu mai fac fata, ca sa nu mai vorbim de tari mai putin dezvoltate, in care aceste solutii aproape ca lipsesc cu desavarsire, desi pamantul acestora este unul roditor. Incalzirea excesiva a solutrilor inseamna ca fructele, legumele sau agricultura din 2015 nu se mai aseamana deloc cu ceea ce era in urma cu 50 de ani, ca sa nu mai vorbim de schimbarile suferite de planeta noastra in ultimul secol.

Un arhitect de origine spaniola a schitat o ferma plutitoare cu o suprafata de 62 de hectare, fiecare structura fiind impactita in forme rectangulare pe trei nivele, care includ panouri solare pe acoperis, o ferma de peste la baza acesteia si o zona de gradina in care se pot culege diferite fructe si legume intre cele doua spatii.

Conform structurii si planului arhitectului spaniol, proiectul poate adaptat sisteme de vand si energie in acest concept.

Forward Thinking, compania care se afla in spatele proiectului care ar putea schimba complet ideea de a face agricultura, sustine ca ferma, o data montata, ar putea produce pana la 8,1 tone de legume organice si 1,7 tone de peste anual, investitia urmand sa poata fi acoperita singura in circa 10 ani.

Potrivit arhitectului, ferma solara plutitoare ar putea fi montata cu usurinta in apropierea marilor aglomeratii urbane, asa-numitele “megacities” sau in zone dens populate cu acces la apa, printre acestea numarandu-se New York, Sydney,Tokyo Cairo, Mumbai, Sao Paulo, Bangkok, Shenzen sau Seul, lista fiind una destul de lunga.

Intr-un comentariu pe propria pagina in care isi descrie proiectul, echipa Forward Thinking sustine ca “aceasta initiativa nu este science-fiction. Este o solutie serioasa si cat se poate de viabila”.

Forward Thinking Architecture este deschisa spre noi parteneriate si isi pune mari sperante in succesul pe care un astfel de proiect l-ar putea avea asupra omenirii. Pentru Forward Thinking Architecture, proiectul fermelor plutitoare nu este primul concept ambitios al echipei de arhitecti din Barcelona (Spania). Printre cele mai relevante proiecte dezvoltate de catre Forward Thinking Architecture se numara fatade inovative aplicate pe unul dintre cele mai importante complexuri sportive din orasul spaniol, modernizarea si revitalizarea stadionului “Spartak din Rusia, un proiect de regenerare urbana din orasul spaniol Murcia, dar si proiecte pilot asa cum este cazul frunzelor inovative care inmagazineaza energie, precum si alte initiative futuriste de constructii pragatite pentru a face fata cerintelor din viitor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri