Presedintele din Burkina Faso, Michel Kafando, premierul Isaac Zida si cativa ministri au fost arestati miercuri de soldati care au intrerupt o sedinta a Cabinetului, relateaza postul de radio Omega FM si televiziunea Bf1 TV, citate de DPA in pagina electronica.

Kafando si Zida negociaza cu soldatii, potrivit presei din tara vest-africana. Soldatii ar face parte din Regimentul de Securitate Prezidentiala, a carui dizolvare i-a fost recomandata lui Kafando de o comisie de reforma si reconciliere, formata dupa ce fostul presedinte Blaise Compaore a fugit din tara in octombrie anul trecut, scrie Mediafax.

Comisia, din care fac parte personalitati locale si membri ai societatii civile, a propus ca garda prezidentiala sa fie integrata in politia militara, Jandarmeria. Mai multi manifestanti s-au strans intr-o piata centrala si au defilat spre Palatul prezidential, unde ministrii erau retinuti, cerand ca soldatii sa-i elibereze si sa plece.

Membri ai Regimentului de Securitate Prezidentiala au tras focuri de arma spre protestatari, insa nicio persoana nu a fost ranita. Garda formata din 1.300 de membri este cunoscuta pentru loialitatea fata de Compaore, ai carui sustinatori au primit interdictie de a contesta alegerile prevazute pentru 11 octombrie. Kafando a fost ales presedinte interimar in noiembrie.

Initial, Zida, al doilea la comanda garzii prezidentiale, a preluat puterea dupa ce Compaore a fugit in Coasta de Fildes la 31 octombrie, in urma manifestatiilor care cereau incheierea regimului sau de 27 de ani. Uniunea Africana a amenintat Burkina Faso cu sanctiuni daca puterea nu este transferata civililor si s-a ajuns la un acord pentru o perioada de tranzitie. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a cerut eliberarea imediata a presedintelui si a premierului, calificand retinerea lor drept o incalcare serioasa a Constitutiei tarii si a guvernului interimar.

Regimentul de Securitate Prezidentiala dispune de o unitate antiterorista care a fost implicata in cautarea lui Iulian Ghergut, romanul rapit in aprilie de la o mina de mangan din Tambao, o mica localitate din nordul Burkina Faso. Rapirea cetateanului roman a fost revendicata la jumatatea lunii mai de gruparea jihadista salafista Al-Mourabitoune, care a publicat la sfarsitul lui august o inregistare video in care Iulian Ghergut face apel la autoritati sa negocieze cu rapitorii pentru eliberarea sa.

Sursa foto: Mediafax Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri