Comisia Europeana este pregatita sa renunte la ideea cotelor obligatorii pentru repartizarea a 120.000 de imigranti extracomunitari intre statele membre ale Uniunii Europene, in favoarea unui sistem voluntar preferat de tarile est-europene, au declarat miercuri oficiali citati de site-ul Reuters.

Propunerea intervine in conditiile in care ministrii europeni ai Justitiei si Afacerilor Interne nu au reusit luni sa ajunga la un acord privind sistemul de cote obligatorii. Deocamdata nu este insa clar daca noul plan al Comisiei Europene (CE) va fi acceptat de Franta si Germania, care probabil vor fi nevoite sa primeasca mai multi refugiati decat in baza sistemului de cote obligatorii, scrie Mediafax.

In timp ce ministrii europeni de Interne se pregatesc pentru o noua reuniune extraordinara la 22 septembrie, diplomatii spera sa evite un nou esec. "Obiectivul nostru este sa mentinem unitatea Europei", a declarat miercuri, in fata parlamentarilor de la Bruxelles, comisarul european pentru Migratie, Dimitris Avramopoulos.

"Schema obligatorie nu mai este o optiune", a declarat un alt oficial din cadrul Comisiei, care a subliniat ca "ceea ce conteaza este sa se mentina numarul total de 120.000" de imigranti. Ungaria, Romania, Slovacia, Cehia si Polonia au fost principalii oponenti ai sistemului de cote obligatorii, argumentand ca acestea vor atrage mai multi imigranti in Europa si le vor tulbura societatile.

Ungaria a respins schema de repartizare chiar daca ea, alaturi de Grecia si Italia, ar trimite solicitanti de azil in alte state europene in loc sa primeasca altii. "Daca Ungaria nu vrea sa fie parte, putem redistribui solicitantii de azil din alte tari", a declarat un oficial din CE. "Cu siguranta nu exista un deficit de refugiati in Europa in acest moment", a adaugat acesta.

Sanctiunile financiare pentru tarile care nu vor sa accepte cotele obligatorii de refugiati sunt considerate o alta posibilitate de compromis. Planul propus de presedintele CE, Jean-Claude Juncker, prevedea penalizari de pana la 0,002% din PIB-ul tarii care decide sa nu participe la schema de repartizare. Pentru o tara ca Polonia, aceasta ar insemna mai putin de 10 milioane de euro. Insa Germania a propus reducerea fondurilor europene in valoare de miliarde de euro pentru taile care refuza cotele obligatorii.

"Trebuie sa existe un compromis intre compensatia foarte redusa propusa de Comisie si suspendarea fondurilor europene sugerata de Germania", a afirmat un diplomat european. Daca nu se ajunge la niciun acord la reuniunea extraordinara de marti, Luxemburgul, care asigura preesdintia semestriala a UE, ar putea organiza un vot prin care sa oblige tarile sa accepte cotele. Un vot prin majoritate, nu prin unanimitate, "este posibil din punct de vedere legal, dar contraproductiv din punct de vedere politic", a subliniat un oficial UE. "In plus, nu putem trimite solicitanti de azil acolo unde nu sunt doriti", a adaugat acesta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri