Imigrantii care solicita statutul de azilant in tarile Uniunii Europene li se ofera, in general, dreptul la alimente sau bani pentru a le cumpara, adapost si servicii medicale si scolarizare pentru copiii acestora, noteaza Euronews. Urmatoarele exemple sunt doar cateva dintre drepturile si beneficiile pe care imigrantii le pot pretinde pe continent, in tarile spatiului comunitar.

Italia

Refugiatii care ajung in Italia nu au drept de munca pana in momentul in care le este acordat dreptul de azil, ori in primele sase luni pe teritoriul tarii. Statul italian plateste cate 35 de euro pe zi pentru fiecare refugiat, dar o mare din acesti bani sunt virati catre centrele de adapost si hrana. Solicitantii de azil au dreptul la 2,5 euro pe zi, drept bani de buzunar. De asemenea, in anumite centre de adapost statul din peninsula ofera si cursuri de limba italiana.

Dupa aprobarea dreptului de munca refugiatii primesc si drept de sedere de un an, trei sau cinci ani. In aceste conditii, nu li se mai ofera bani de buzunar sau adapost.

Spania

Refugiatii care ajung in Spania pot lucra dupa o perioada de sase luni de la momentul in care aplica pentru azil. Primesc si bani pentru cheltuieli de baza: 51,60 euro / luna pentru adulti si 19 euro pentru copii sub 18 ani; plus card de transport lunar si pana la 363 euro pe an pentru haine.

Austria

In Austria, refugiatii primesc 50 de euro / luna, bani de buzunar pentru cei adapostiti in locuinte publice, plus mese sau 5 euro / zi indemnizatie pentru a cumpara alimente. Daca stau in locuinte private, primesc pana la 120 de euro de persoana sau 240 de euro pe familie peste chirie; 210 de euro pe luna pentru cheltuieli alimentare si de trai (100 euro pentru copil); 150 de euro pe an pentru imbracaminte, 200 de euro / an pentru rechizite scolare.

Permis de munca este eliberat, odata ce solicitarea de azil a fost aprobata.

Danemarca

Solicitantii de azil pot aplica pentru dreptul de munca. Dupa aprobarea statutului de azil, refugiatii incaseaza aproximativ jumatate din indemnizatia lunara de somaj si pot obtine bani suplimentari daca trec un examen de limba daneza. Rudele nu li se pot alatura in primul an.

Finlanda

Refugiatii care intra pe teritoriul Finlandei si solicita azil, pot beneficia de 316 euro / luna de adult si 267 de euro pentru partenerii si copiii adulti; pentru mese refugiatii trebuie sa plateasca. Daca sunt prevazute mese, subventiile lunare scad la 93 si 76 de euro pe luna. De asemenea, refugiatii trebuie sa presteze munca in folosul comunitatii neremunerata ca pas spre integrare si nu pot lucra in alta parte in perioada primelor trei sau sase luni de sedere in Finlanda.

Altfel, pot pierde o parte a subventiei. Daca li se face dor de tara natala, refugiatii pot aplica pentru a primi pana la 1.000 de euro sa se intoarca acasa. Dupa aprobarea dreptului de azil, refugiatii primesc timp de trei ani locuinte finantate de stat; beneficii complete de sanatate, de scolarizare, lectii de limba si ajutor in gasirea unui loc de munca.

Franta

In Franta, refugiatii primesc o indemnizatie de 11,45 de euro pe zi sau 343,50 de euro pe luna in perioada de asteptare pentru azil si pentru a beneficia de locuinta intr-una din cele aproximativ 300 proiecte de unitati locative destinate solicitantilor de azil din Franta.

Din aceasta indemnizatie, solicitantii de azil trebuie sa plateasca pentru produse alimentare, dar sunt mese gratuite sau ieftine disponibile de multe in centrele de adapost. Refugiatii beneficiaza si de asigurari de sanatate, dar nu pot lucra in primele 12 luni.

Germania

Statul german ofera mese gratuite la centrele de primire a refugiatilor, plus 143 de euro pe luna, in numerar, pentru "nevoile de baza". Aceasta suma creste dupa trei luni la un maxim de 216 de euro. Guvernul a fost de acord sa prelungeasca perioada de sedere in centrele de primire la sase luni de la numai trei, pentru a mentine platile in numerar la nivelul inferior pentru mai mult timp.

Refugiatii mai primesc pana la 92 de euro pentru fiecare copil, in functie de varsta. Dupa 15 luni sau, odata ce solicitarea de azil este aprobata, beneficiaza de venituri de baza de aproximativ 400 de euro / luna, plus cheltuieli de cazare si incalzire.

Suedia

Solicitantii de azil care traiesc in locuinte de stat sau centre de primire unde mesele sunt asigurate primesc 24 de coroane (2,57 euro) pe zi pe adult. Cei care traiesc in locuinte ale caror chirii sunt platite de stat si care trebuie sa-si cumpere mancare pentru ei insisi primesc 71 de coroane (7,60 euro) / zi.

Odata aprobat dreptul de azil, refugiatii trebuie sa urmeze un plan de integrare de doi ani, inclusiv cursuri de suedeza si sa obtina un loc de munca. Participantii primesc in jur de 6.700 coroane (716,88 euro) / luna sau mai mult, daca au copii ori trebuie sa achite chirii pentru locuinte.

Norvegia

Solicitantii de azil din Norvegia pot aplica pentru un permis temporar de munca si sa obtina bani pentru nevoi de baza, cum ar fi imbracaminte si articole de igiena. Odata aprobat dreptul de azil, refugiatii primesc permis de sedere (in mod normal, timp de trei ani si poate fi reinnoit); documente de calatorie; cazare platita de catre stat pana la cinci ani; bani pentru a acoperi cheltuielile alimentare si de trai timp de doi ani (cu drept de prelungire pentru inca un an).

Marea Britanie

Cazarea refugiatilor in Marea Britanie tinde sa fie realizata tot mai mult in unitati private, platite de catre stat. Refugiatii beneficiaza, de asemenea, de o alocatie saptamanala de 36,95 lire sterline (50,35 euro) de persoana pentru a satisface nevoiel de baza, inclusiv alimente. Bani in plus sunt oferiti femeilor insarcinate, pentru bebelusi si copii mici.

Nu este permis in mod normal dreptul la un loc de munca, dar odata ce azilul este acordat, refugiatii primesc aceleasi beneficii ca si cetatenii britanici.

Romania

La noi in tara, refugiatii care solicita azil, pot lucra dupa primul an daca cererea se afla inca in analiza. Odata ce aprobarea de azil este primita, refugiatii beneficiaza de un ajutor de la stat de 540 de lei (110 euro) pe luna, timp de pana la noua luni.

Sursa foto: Imigranti, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri